0

Snabblagade piroger med köttfärs, spenat och fetaost

Att göra egna piroger behöver inte alls vara komplicerat. Här är en variant med köttfärs, men det går självklart att använda olika sorters fyllning (t ex lax och chèvre eller vegetariska piroger med spenat, fetaost och pinjenötter). Att dessutom använda smördeg ger riktigt frasiga och läckra piroger. 

4-5 personer (10 piroger)
ca 45 min

Du behöver:
ca 700 gram blandfärs
1 gul lök
ca 300 gram fryst hackad spenat
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 pkt fetaost (150 gram)
smör eller margarin till stekning

5 st smördegsplattor (á 100 gram)
1 ägg

....GÖR SÅ HÄR....

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en större stekpanna och bryn köttfärs och lök tillsammans. 
4. Tina spenaten, pressa ur vattnet genom en trådsil och blanda därefter ner spenaten i köttfärsröran.
5. Tillsätt tomatpuré, salt, nymalen svartpeppar och smulad köttbuljongtärning.
6. Smula till sist ner fetaosten, blanda om väl och låt därefter köttfärsröran stå och svalna. 
7. Tag fram och låt smördegsplattorna ligga framme i rumstemperatur i ca 15 min. 
8. Dela smördegsplattorna på mitten och kavla ut varje del till en kvadrat (ca 12x12 cm) på ett bakplåtspapper.
9. Tag ca 2-3 msk köttfärsröra och lägg i mitten på varje kvadrat.
9. Vik diagonalt över ett av kvadratens hörn mot det andra så att varje pirog blir som en trekant och tryck noggrant ihop fogarna.
10. Pensla försiktigt pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-15 min. Pirogerna ska vara frasiga och ha fått fin färg. 

Servera pirogerna med en grönsallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar