0

Harriets pepparkakor

En frasig pepparkaka är en given småkaka så här till juletid. Godast blir det om man gör degen själv.

Blir ca 2 kg deg (ca 300 st pepparkakor)
⏰ ca 1 tim 30 min + 1 dygns vila

Du behöver:
300 gram smör eller margarin
5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malda nejlikor
2 tsk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1½ liter vetemjöl

....GÖR SÅ HÄR....

1. Rör rumsvarmt smör, socker och sirap smidigt i en bunke med hjälp av en elvisp (använd degkrokarna).
2. Blanda i ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat.
3. Tillsätt vatten och rör sist ner mjölet i smeten till en smidig deg.
4. Tag ur degen ur bunken och knåda den på ett mjölat bakbord.
5. Vira in pepparkaksdegen i plastfolie och låt degen vila i kylskåp i minst 1 dygn.

Utbakning:
1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
2. Tag fram en bit av degen i taget.
3. Kavla degen tunt på ett bakplåtspapper.
4. Tryck ut önskade former med hjälp av pepparkaksformar och tag bort överbliven deg.
5. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5 min.
6. Stjälp upp bakplåtspappret med pepparkakorna på ett galler och låt pepparkakorna svalna.
7. Lossa försiktigt pepparkakorna från bakplåtspappret.

Servera pepparkakorna som de är med ett glas mjölk eller ta lite Stilton (engelsk blåmögelost) och fikonmarmelad på och ha dem som ett gott tilltugg till glöggen.

Förvara pepparkakorna i en burk med lock.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar