En överraskande god soppa där citronmajonnäsen knyter samman smakerna.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
Laxsoppa med spenat:
500 gram laxfiléer
1 gul lök
½ purjolök
ca 300 gram bladspenat
ca 8-10 potatisar
1 liter vatten
2 dl vispgrädde
3 fiskbuljongtärningar
1 msk pressad citronsaft
5 msk vatten
2 msk smör eller margarin
salt
nymalen vitpeppar
Citronmajonnäs:
ca 1 dl crème fraiche
ca 1 msk majonnäs
pressad citronsaft
nymalen svartpeppar
Ostgratinerade brödsticks:
4 skivor bröd (t ex osötat surdegsbröd)
någon lagrad ost
....GÖR SÅ HÄR....
Laxsoppa med spenat
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken.
2. Snitta, skölj och skiva purjolöken i skivor.
3. Skala och skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor.
4. Smält smör i en större gryta.
5. Fräs lök, purjolök och bladspenat ett par minuter tills löken börjar bli mjuk.
6. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar och låt soppan koka upp.
7. Lägg i den skivade potatisen och låt soppan koka på svag värme i ca 5-10 min.
8. Dela laxfiléerna i mindre bitar, ca 2x2 cm och lägg försiktigt ner dem i soppan. Låt soppan puttra i ca 5 min tills potatisen är helt mjuk.
9. Blanda pressad citronsaft med vatten och tillsätt det droppvis i soppan under omrörning.
10. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Citronmajonnäs
Gör så här:
1. Rör ihop crème fraiche och majonnäs i en skål.
2. Smaksätt med citronsaft och nymalen svartpeppar.
Ostgratinerade brödsticks
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg rikligt med lagrad ost över varje brödskiva och gratinera dem i ugnen på en plåt klädd med bakplåtspapper i ca 10-15 min.
3. Tag ut brödskivorna och dela dem i långa sticks.
Servera laxsoppan och spenatsoppan med en klick citronmajonnäs och ostgratinerade brödsticks.
Smaklig spis!
0
Korv Stroganoff
Idag var det riktigt höstrusk utan för fönstret. Men trots det påbörjade jag ändå arbetet med stenläggningen vid parkeringen. En varm dusch och något värmande och gott i magen gjorde susen efteråt. Använd en falukorv med så hög kötthalt som möjligt, helst minst 70%.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
1 falukorv (700 gram)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater (500 gram)
3 msk tomatpuré
1 msk chilisås
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 köttbuljongtärning
salt
nymalen svartpeppar
persilja
smör eller margarin till stekning
4 portioner gammaldags idealmakaroner
....GÖR SÅ HÄR....
1. Drag av skinnet på falukorven, skiva den i ca ½-1 cm tjocka skivor och dela därefter skivorna i ca 1 cm tjocka stavar.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Smält smör i en gjutjärnsgryta och fräs korv, lök och vitlök ett par minuter.
4. Blanda ner krossade tomater, tomatpuré och chilisås.
5. Häll på mjölk och grädde, smula ner buljongtärningen och rör om.
6. Låt korvgrytan koka ihop på svag värme ett par minuter.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
8. Blanda ner rikligt med hackad persilja.
9. Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet.
Servera korvgrytan med idealmakaroner och en grönsallad.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
1 falukorv (700 gram)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater (500 gram)
3 msk tomatpuré
1 msk chilisås
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 köttbuljongtärning
salt
nymalen svartpeppar
persilja
smör eller margarin till stekning
4 portioner gammaldags idealmakaroner
....GÖR SÅ HÄR....
1. Drag av skinnet på falukorven, skiva den i ca ½-1 cm tjocka skivor och dela därefter skivorna i ca 1 cm tjocka stavar.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Smält smör i en gjutjärnsgryta och fräs korv, lök och vitlök ett par minuter.
4. Blanda ner krossade tomater, tomatpuré och chilisås.
5. Häll på mjölk och grädde, smula ner buljongtärningen och rör om.
6. Låt korvgrytan koka ihop på svag värme ett par minuter.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
8. Blanda ner rikligt med hackad persilja.
9. Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet.
Servera korvgrytan med idealmakaroner och en grönsallad.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 30 minuter
,
Korvrätter
,
Varmrätter
2
Kokt kyckling med ris och currysås
I veckan blev det klassisk husmanskost, ytterligare en favorit från barndomen.
Traditionellt brukar kycklingen kokas hel eller i halvor, men för att underlätta brukar jag använda mig av färdigstyckade kycklingfiléer. Hel kyckling kokas under lock på svag värme i ca 40-50 min, eller i halvor ca 30-35 min. Tag därefter upp fågeln, tag bort skinnet och dela den i portionsbitar.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Kokt kyckling:
4 kycklingfiléer alt 1 hel kyckling (1-1¼kg)
1 gul lök
½ purjolök
2 morötter
1½-2 liter vatten
2-3 msk salt
8 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 lagerblad
Currysås:
2 msk smör eller margarin
1½-2 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong
1 äggula
½ dl grädde
salt
nykokt vitt ris
....GÖR SÅ HÄR....
Kokt kyckling
Gör så här:
1. Skala och dela löken i grövre bitar.
2. Snitta, skölj och skär purjolöken i större bitar.
3. Skala och skär morötterna i bitar.
4. Koka upp saltat vatten i en större kastrull.
5. Lägg ner lök, purjolök, morötter, vitpepparkorn, kryddnejlikor, lagerblad och kycklingfiléerna i det kokande vattnet.
6. Koka under lock på svag värme i 20-30 min.
7. Tag upp kycklingfiléerna, dela köttet i mindre bitar, sila buljongen men spara grönsakerna.
8. Håll köttet varmt medan du gör såsen.
9. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
9. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
Currysås
Gör så här:
1. Smält smöret i kastrull och fräs curryn.
2. Rör ner vetemjöl och späd med buljongen, lite i taget under omrörning.
3. Låt såsen koka i ca 3 min.
4. Vispa ner äggulan tillsammans med grädden i såsen som sedan inte får koka.
5. Smaka av med salt och eventuellt mer curry.
Servera kycklingen med nykokt vitt ris, currysåsen och de kokta grönsakerna.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Fågel
,
Varmrätter
0
Basilika- och mozzarellakyckling med varm couscoussallad
Ett enkelt alternativ när fantasin tryter.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Basilika- och mozzarellakyckling:
4 kycklingfiléer
2 msk hackad basilika
2 pkt mozzarella
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
1 ask körsbärstomater (250 gram)
smör till stekning
Couscoussallad:
4 portioner couscous
1 gurka
1 paprika
1 dl majskorn
ca ½ hackad rödlök
....GÖR SÅ HÄR....
Basilika- och mozzarellakyckling
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klyv kycklingfiléerna på mitten.
3. Smält smör i en stekpanna och lägg i kycklingfiléerna och stek dem på varje sida tills de börjar få fin färg. Salta och peppra.
4. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och strö över basilika.
5. Skiva mozzarellan och fördela över kycklingfiléerna tillsammans med körsbärstomaterna.
6. Ställ in kycklingen i ugnen ca 20 min.
Varm couscoussallad
Gör så här:
1. Koka couscousen enligt anvisningarna på på paketet.
2. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
3. Dela gurkan i mindre bitar.
4. Skala och finhacka rödlöken.
5. Häll couscousen i en större skål och blanda paprika, gurka, majs och rödlök. Var försiktig med rödlöken, då dess kraftiga smak annars lätt tar över.
Servera kycklingen och körsbärstomaterna tillsammans med couscoussalladen. Häll gärna lite av skyn över kycklingen.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Basilika- och mozzarellakyckling:
4 kycklingfiléer
2 msk hackad basilika
2 pkt mozzarella
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
1 ask körsbärstomater (250 gram)
smör till stekning
Couscoussallad:
4 portioner couscous
1 gurka
1 paprika
1 dl majskorn
ca ½ hackad rödlök
....GÖR SÅ HÄR....
Basilika- och mozzarellakyckling
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klyv kycklingfiléerna på mitten.
3. Smält smör i en stekpanna och lägg i kycklingfiléerna och stek dem på varje sida tills de börjar få fin färg. Salta och peppra.
4. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och strö över basilika.
5. Skiva mozzarellan och fördela över kycklingfiléerna tillsammans med körsbärstomaterna.
6. Ställ in kycklingen i ugnen ca 20 min.
Varm couscoussallad
Gör så här:
1. Koka couscousen enligt anvisningarna på på paketet.
2. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
3. Dela gurkan i mindre bitar.
4. Skala och finhacka rödlöken.
5. Häll couscousen i en större skål och blanda paprika, gurka, majs och rödlök. Var försiktig med rödlöken, då dess kraftiga smak annars lätt tar över.
Servera kycklingen och körsbärstomaterna tillsammans med couscoussalladen. Häll gärna lite av skyn över kycklingen.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Fågel
,
Varmrätter
0
Smörstekt torskrygg med ratatouille och ugnsstekt färskpotatis
Jag älskar verkligen fisk i alla dess former och den här fiskrätten är inget undantag. Ratatouille är fantastisk gott till både fisk, kött eller fågel och kan serveras både varm och kall.
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
Smörstekt torskrygg:
4 ryggfiléer av torsk
4 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
Ratatouille:
3-4 paprikor
2-3 gula lökar
ca 400 gram zucchini
1 burk (500 gram) krossade tomater
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1-2 tsk oregano
salt
nymalen svartpeppar
2 msk smör till stekning
Ugnsstekt färskpotatis:
ca 1/2 kg färskpotatis
ca 1 msk flingsalt
olivolja
....GÖR SÅ HÄR....
Ratatouille
Gör så här:
1. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i grövre bitar.
2. Skala och dela löken i grövre bitar.
3. Dela och skär zucchinin i grövre bitar.
4. Skala och finhacka vitlöken.
5. Smält smör i en större gryta och fräs lök och paprika.
6. Blanda ner zucchini och krossade tomater.
7. Tillsätt vitlök, lagerblad och oregano.
8. Koka under lock på svag värme i ca 15 min.
9. Höj till lite starkare värme och koka utan lock så att röran kokar ihop och blir ganska tjock.
10. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar.
Ugnsstekt färskpotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrubba och tvätta färskpotatisen noga så att smuts och skal försvinner. Dela potatisen i större bitar.
3. Lägg potatisen i en braspanna klädd med bakplåtspapper och ringla över olivolja.
4. Ställ in potatisen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 30-40 min.
5. Strö över flingsalt.
Smörstekt torskrygg
Gör så här:
1. Smält smör i en stekpanna och stek torskfiléerna i ca 3-4 min på varje sida tills de fått fin färg. Ös filéerna med jämna mellanrum med smöret.
2. Salta och peppra efter smak.
Servera den smörstekta torsken med ratatouille och ugnsstekt färskpotatis.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
Smörstekt torskrygg:
4 ryggfiléer av torsk
4 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
Ratatouille:
3-4 paprikor
2-3 gula lökar
ca 400 gram zucchini
1 burk (500 gram) krossade tomater
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1-2 tsk oregano
salt
nymalen svartpeppar
2 msk smör till stekning
Ugnsstekt färskpotatis:
ca 1/2 kg färskpotatis
ca 1 msk flingsalt
olivolja
....GÖR SÅ HÄR....
Ratatouille
Gör så här:
1. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i grövre bitar.
2. Skala och dela löken i grövre bitar.
3. Dela och skär zucchinin i grövre bitar.
4. Skala och finhacka vitlöken.
5. Smält smör i en större gryta och fräs lök och paprika.
6. Blanda ner zucchini och krossade tomater.
7. Tillsätt vitlök, lagerblad och oregano.
8. Koka under lock på svag värme i ca 15 min.
9. Höj till lite starkare värme och koka utan lock så att röran kokar ihop och blir ganska tjock.
10. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar.
Ugnsstekt färskpotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrubba och tvätta färskpotatisen noga så att smuts och skal försvinner. Dela potatisen i större bitar.
3. Lägg potatisen i en braspanna klädd med bakplåtspapper och ringla över olivolja.
4. Ställ in potatisen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 30-40 min.
5. Strö över flingsalt.
Smörstekt torskrygg
Gör så här:
1. Smält smör i en stekpanna och stek torskfiléerna i ca 3-4 min på varje sida tills de fått fin färg. Ös filéerna med jämna mellanrum med smöret.
2. Salta och peppra efter smak.
Servera den smörstekta torsken med ratatouille och ugnsstekt färskpotatis.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 60 minuter
,
Fisk och Skaldjur
,
Varmrätter
0
Spansk fläskgryta med txistorrakorv
En kylskåpsrensning gav möjligheten till att experimentera lite. Resultatet blev en riktigt god gryta med spanska smaker.
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
ca 600 gram benfria kotletter
3 st txistorrakorv
1 gul lök
1 pkt krossade tomater (500 gram)
1 paprika
1 pkt bacon
salt
nymalen svartpeppar
smör till stekning
nykokt vitt ris
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skär kotletterna i mindre bitar.
2. Dela korvarna i mindre skivor.
3. Skala och dela löken och skär den i skivor.
4. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
5. Smält smör i en gryta och bryn köttbitarna tills de börjar få fin färg.
5. Tillsätt lök, paprika och korv och fräs alltihop någon minut.
6. Häll i de krossade tomaterna och låt allt puttra utan lock i ca 30 min.
7. Skär baconet i mindre bitar, stek det i en stekpanna och häll det sedan i grytan.
8. Smaksätt med timjan, salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt grytan puttra ytterligare ca 15 min.
10. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
Servera grytan med nykokt vitt ris och en grön sallad.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
ca 600 gram benfria kotletter
3 st txistorrakorv
1 gul lök
1 pkt krossade tomater (500 gram)
1 paprika
1 pkt bacon
salt
nymalen svartpeppar
smör till stekning
nykokt vitt ris
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skär kotletterna i mindre bitar.
2. Dela korvarna i mindre skivor.
3. Skala och dela löken och skär den i skivor.
4. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
5. Smält smör i en gryta och bryn köttbitarna tills de börjar få fin färg.
5. Tillsätt lök, paprika och korv och fräs alltihop någon minut.
6. Häll i de krossade tomaterna och låt allt puttra utan lock i ca 30 min.
7. Skär baconet i mindre bitar, stek det i en stekpanna och häll det sedan i grytan.
8. Smaksätt med timjan, salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt grytan puttra ytterligare ca 15 min.
10. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
Servera grytan med nykokt vitt ris och en grön sallad.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 60 minuter
,
Fläskkött
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)