0

Fyllda nötfärsbiffar med rostade rotfrukter

Så står snart helgen för dörren igen, veckorna försvinner i ett rasande tempo. Börjar verkligen längta efter våren nu, men med den här farten är vi nog snart där. Förgyllde torsdagen med lite goda nötfärsbiffar.

4-5 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Fyllda nötbiffar:
1 gul lök
ca 600 gram nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1½ dl mjölk
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 ägg

Rostade rotfrukter:
7-8 stora potatisar
2-3 morötter

Fyllning:
1 pkt fetaost (150 gram)
1 pkt persilja (35 gram)
1 pressad vitlöksklyfta

Sås:
ca 3 dl crème fraiche

....GÖR SÅ HÄR....

Rostade rotfrukter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och dela den i klyftor.
3. Skala morötterna och dela den i långa stavar.
4. Stek potatis och morötter i lite smör i en stekpanna tills de börjar få färg.
5. Stjälp över rotfrukterna i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i ca 25-30 min.
6. Salta strax innan servering.

Fyllning
Gör så här:
1. Smula ner fetaost i en skål.
2. Tillsätt persilja och pressad vitlök och rör om.

Fyllda nötfärsbiffar
Gör så här:
1. Häll upp ströbröd och potatismjöl i en skål och tillsätt mjölk och rör om. Låt stå och svälla i minst 10 min.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en stekpanna och fräs löken tills den är mjuk, men utan att den tar färg.
4. Lägg nötfärsen i en skål. Tillsätt salt, peppar, ströbrödsblandningen, lök, ägg och blanda alltihop väl med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
5. Forma färsen till biffar.
6. Fördela fyllningen i biffarna genom att göra en urgröpning i varje biff, tryck ner ca 1 msk fyllning i biffarna och förslut noga så att fyllningen inte faller ur.
7. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna tills de fått lite färg.
8. Lägg dem i en ugnsform och ställ in i ugnen i ca 20-25 min. Täck formen med aluminiumfolie efter halva tiden.

Servera biffarna med rotfrukterna, en grönsallad och crème fraiche.

Smaklig spis!
0

Husets lasagne

Ikväll blev det vår egenkomponerade lasagne på middagsbordet. Så himla god...

4-5 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Köttfärssås:
1 gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3-4 morötter
ca 600 gram blandfärs
1 burk krossade tomater (ca 500 gram)
4 msk tomatpuré
2-3 msk chilisås
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och nymalen svartpeppar
2-3 tsk oregano
1 krm chilipulver
1 krm cayennepeppar
smör eller margarin till stekning
1 msk olivolja

Bechamelsås (vit sås):
ca 4 msk smör eller margarin
1 dl vetemjöl
1 l standardmjölk
riven muskot
salt och nymalen svartpeppar

Lasagne:
1 pkt lasagneplattor
ca 150 gram riven parmesanost

....GÖR SÅ HÄR....

Köttfärssås
Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Skala och dela morötterna i mindre bitar.
3. Smält smör tillsammans med olivolja i en gjutjärnsgryta.
4. Fräs lök, vitlök och morötter i grytan utan att det tar färg.
5. Tillsätt köttfärsen och bryn i ca 5 min under omrörning.
6. Blanda i krossade tomater, tomatpuré, chilisås, vatten och buljongtärningar.
7. Lägg på locket och låt det småkoka i minst 45 min. Rör då och då.
8. Ta av grytan från spisen och smaksätt med oregano, chilipulver, cayennepeppar, salt och nymalen svartpeppar.

Bechamelsås
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt mjöl och vispa så att mjöl och smör blandas.
3. Tillsätt mjölk under omrörning och vispa till en tunn, slät sås.
4. Låt småkoka i ca 5 min under omrörning. Såsen ska vara tunn. Om det behövs, späd såsen med ytterligare 1 dl vatten.
5. Smaksätt med salt, nymalen svartpeppar och riven muskot.

Lasagne
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Klä en braspanna (ca 25x35 cm) med bakplåtspapper.
3. Varva lasagneplattor, köttfärssås, bechamelsås och parmesanost. Avsluta med enbart bechamelsås och parmesanost på det översta lagret.
4. Ställ in i ugnen i ca 30-35 min eller tills lasagneplattorna blivit mjuka. Täck eventuellt över med aluminiumfolie de sista 15 min för att undvika att lasagnen bränns.

Servera med en grön mixad sallad.

Smaklig spis!
0

Ångkokt lax med broccoli, fetaost och citronsås

Att ångkoka mat går både snabbt och behåller både smak och färg på maten jämfört med när man koka den traditionellt. En ånginsats till en vanlig kastrull finns att köpa för en billig peng på IKEA.

4 personer
ca 30 min

Du behöver:
4 laxfiléer (á ca 125 gram)
ca 700 gram broccoli
2 pkt fetaost (300 gram)
2 lagerblad
olivolja

Sås:
Ca 3 dl crème fraiche
1 msk citronolja
salt och nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Ångkokt lax och broccoli
Gör så här:
1. Koka upp ca 2 dl vatten och lagerblad i en kastrull.
2. Dela broccolin i mindre buketter.
3. Sätt i ånginsatsen, lägg i laxfiléerna i insatsen och lägg på locket och låt ångkoka i ca 5-8 min.
4. Lägg i broccoli tillsammans med laxen och ångkoka ytterligare ca 5 min eller tills laxen är färdig och broccolin blivit mjuk men spänstig.
5. Dela fetaosten i mindre bitar.
6. Blanda broccoli med fetaosten och ringa över lite olivolja.

Sås
Gör så här:
1. Häll upp crème fraiche i en skål.
2. Rör försiktigt ner citronoljan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera laxen med broccoli, fetaost och den kalla citronsåsen.

Smaklig spis!
0

Gunnels mockarutor (även kallade Kärleksmums)

Kärlek på ett litet fat. Dessa små mockarutor är försvinnande goda.

Blir ca 32 st
ca 1 tim

Du behöver:

Chokladkaka:
5 ägg
4½ dl strösocker
2 dl vatten
200 gram smör eller margarin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakaopulver

Glasyr:
3½ dl florsocker
1 msk kakaopulver
4 msk smält smör eller margarin
2-3 msk kallt kaffe

Garnering:
kokosflingor

....GÖR SÅ HÄR....

Chokladkaka
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Använd en elvisp.
3. Koka upp vatten i en kastrull och dra av kastrullen från spisen.
4. Tillsätt smöret i mindre bitar i det varma vattnet. Rör om tills smöret har smält.
5. Blanda i vetemjöl och bakpulver i smeten och sikta i kakaopulvret genom t ex en sil.
6. Tillsätt smöret och vattnet och blanda väl med en elvsip.
7. Häll smeten i en långpanna (30x40cm) klädd med bakplåtspapper.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
9. Ta ut kakan och låt den svalna.

Glasyr
Gör så här:
1. Sikta florsocker och kakaopulver i en skål så att eventuella klumpar försvinner.
2. Tillsätt smält smör och kaffe och rör glasyren slät.
3. Bred glasyren i ett jämnt lager över hela kakan.
4. Strö över kokosflingorna.
5. Dela kakan i bitar.

Mockarutorna brukar gå åt, men om du mot all förmodan skulle få några över går de utmärkt att frysa in. Hållbarhet i frys ca 3 månader.

Smaklig spis!
0

Mördegskakor del 2 - Karins schackrutor

Små godbitar som är givna på kakfatet.

Blir ca 50 st
ca 1 tim och 30 min


Tips!
När du bakar mördegskakor, tag ½ dl mindre mjöl än vad som står i originalreceptet. Detta gör degen mer lättarbetad och ger sprödare och godare kakor. Receptet nedan är redan anpassat, så det är bara att följa.


Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör eller margarin
4 tsk vanillinsocker eller vaniljsocker
2 msk kakaopulver

....GÖR SÅ HÄR....

1. Lägg mjölet i en bunke.
2. Tillsätt socker, vanillinsocker och smöret delat i mindre bitar och finfördela det med fingrarna.
3. Knåda snabbt ihop degen, den blir mer sammansatt och smidigare efter en stunds knådande.
4. Dela degen i två delar.
5. Lägg den ena av delarna i en bunke.
6. Sikta över kakaopulvret med hjälp av t ex en sil och blanda in det i degen.
7. Dela varje del i ytterligare en del.
8. Rulla ut degen i fyra längder, ca 40 cm långa.
9. Lägg längderna i schackmönster ovanpå varandra.
10. Vira in rullen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca 1 timme.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12. Ta ut rullen ur kylskåpet och ta bort plastfolien.
13. Dela längden i knappt ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
14. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 min, tills de börjar få fin färg och är genomgräddade.
15. Låt kakorna svalna på ett galler.

Förvara kakorna i en burk med lock. Kakorna går även bra att frysa in. Hållbarhet i frys ca 6 månader.

Smaklig spis!
0

Mördegskakor del 1 - Margaretas brysselkex

Mördegskakor är både enkla att göra och goda att äta. Här kommer ett recept på svärmors brysselkex.


Tips!
När du bakar mördegskakor, tag ½ dl mindre mjöl än vad som står i originalreceptet. Detta gör degen mer lättarbetad och ger sprödare och godare kakor. Receptet nedan är redan anpassat, så det är bara att följa.


Blir ca 50 st
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör eller margarin
2 tsk vanillinsocker eller vaniljsocker

Garnering:
ca 1 dl strösocker
röd karamellfärg

....GÖR SÅ HÄR....

1. Lägg mjölet i en bunke.
2. Tillsätt socker, vanillinsocker och smöret delat i mindre bitar och finfördela det med fingrarna.
3. Knåda snabbt ihop degen, den blir mer sammansatt och smidigare efter en stunds knådande.
4. Dela degen i två delar.
5. Forma varje del till en rulle, drygt 4 cm i diameter.
6. Vira in rullarna i plastfolie och låt degen vila i kylskåpet i ca 1 timme.

Garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll upp sockret på en större tallrik.
3. Droppa i ett par droppar röd karamellfärg i sockret och blanda runt tills allt socker tagit färg.
4. Ta ut rullarna från kylskåpet, ta av plastfolien och rulla dem i det färgade strösockret.
5. Skär rullarna i knappt ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 min tills de börjar få fin färg och är genomgräddade.
7. Låt kakorna svalna på ett galler.

Förvara kakorna i en burk med lock. Kakorna går även bra att frysa in. Hållbarhet i frys ca 6 månader.

Smaklig spis!