0

Chokladfudgetårta


En helt underbar dessert som trots sin enkelhet slår alla med häpnad.

ca 10 bitar
ca 1 tim + 2-3 tim i kylen

Du behöver:
150 gram smör eller margarin
2 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge:
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad (70%)
75 gram smör eller margarin

Garnering:
Kakao

....GÖR SÅ HÄR....

Chokladkaka
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker och tillsätt kaffet.
4. Sikta i vetemjöl, kakao och bakpulver och rör i det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
6. Sätt in kakan i mitten av ugnen och grädda i 20 min.
7. Tag ut kakan och låt den svalna i formen (OBS! Kakan ser lös ut, men stelnar medan den svalnar).

Fudge
Gör så här:
1. Blanda grädde. socker, sirap och choklad i en kastrull.
2. Låt koka under omrörning i några minuter (ca 5 min) tills fudgesmeten blivit tjock och blank.
3. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret.
4. Häll fudgesmeten över chokladkakan och låt tårtan kallna, helst stå kallt i t ex kylskåp 2-3 timmar före servering.

Sikta över kakao och servera tårtan med nyvispad grädde och hallon.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar