0

Slät purjolök- och potatissoppa med laxknyten med spenat och chèvre

En enkel soppa som med sitt lilla tillbehör blir riktigt lyxig.

ca 8 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Soppa:
1 stor purjolök
7-8 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt och peppar

Laxknyten:
4 ark smördeg
4 laxfiléer (á ca 125 gram)
200 g frusen bladspenat
2 finhackade vitlöksklyftor
2 skivor (ca 100 gram) chèvreost (getost)
smör eller margarin
salt
nymalen svartpeppar

Pensling:
1 uppvispat ägg

...GÖR SÅ HÄR....

Slät purjolök- och potatissoppa
Gör så här:
1. Snitta och skölj purjolöken och skär den i tunna slantar.
2. Skala och dela potatisen i mindre bitar, 2 x 2 cm.
3. Fräs purjolöken och potatisen i smör i en större soppgryta utan att det tar färg.
4. Tillsätt vatten och grönsaksbuljongtärningarna.
5. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15-20 min.
6. Ta av kastrullen från spisen och mixa soppan helt slät med en stavmixer.
7. Rör ner 3 dl vispgrädde.
8. Salta och peppra efter smak.

Laxknyten
Gör så här:
1. Tina smördegsarken i rumstemperatur, ca 20 min.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Fräs under tiden bladspenat och vitlök i lite smör. Salta och peppra efter smak.
4. Dela laxbitarna i mindre bitar och fräs laxen tillsammans med spenatröran.
5. Dela varje smördegsark på hälften och kavla ut, gärna mellan bakplåtspapper, så slipper du att den fastnar. Fördela ut lax- och spenatröran på smördegsarken.
6. Dela varje chèvreskiva i fyra delar och lägg en bit chèvre överst och vik försiktigt ihop varje ark till ett knyte,  nyp försiktigt ihop skarvarna.
7. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper och pensla varje knyte med det uppvispat ägg.
8. Sätt in i ugnen i ca 25-30 min tills knytena börjar få fin färg.

Häll upp soppan i djupa skålar och lägg försiktigt i laxknytena.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar