0

Nötstek i lergryta

Gott Nytt År! Så står ett nytt år för dörren, välkommen 2013! Inför årets första middag dammade vi av lergrytan.

ca 8 personer
ca 2 tim

Du behöver:

Nötstek i lergryta:
1 kg nötstek
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk vetemjöl
3-4 morötter
2 palsternackor
2 sötpotatisar
1 gul lök
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten

Stompad potatis:
7-8 potatisar
palsternacka och sötpotatis från lergrytan
smör
salt
nymalen svartpeppar

Skysås:
Sky från steken
2 msk maizena
1 msk soja

...GÖR SÅ HÄR....

Nötstek i lergryta
Gör så här:
1. Blötlägg lergrytan ca 15 min i förväg.
2. Koka upp 1 liter vatten tillsammans med köttbuljongtärningarna.
3. Skala och dela morötter, palsternackor, sötpotatisar och lök i grövre bitar.
4. Gnid in steken med salt, peppar och vetemjöl.
5. Smält smöret i en gjutjärnsgryta och låt det bli gyllenbrunt. Bryn steken runt om.
6. Lägg hälften av grönsakerna i lergrytan, lägg steken ovanpå och täck med resten av grönsakerna runt om.
7. Häll över köttbuljongen tills det täcker grönsakerna.
8. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.
9. Sätt in lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt steken stå inne tills termometern visar ca 70 grader (ca 1-1½ tim).
10. Lyft ur steken och vira in den i aluminiumfolie och låt köttet vila 10 min.

Skysås
Gör så här:
1. Sila skyn från steken i en kastrull. Spara grönsakerna till senare.
2. Red såsen med maizena under omrörning och smaksätt med soja.

Stompad potatis
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grövre bitar.
3. Lägg potatisen i det kokande vattnet och koka tills potatisbitarna är mjuka, ca 15- 20 min.
4. Lägg potatis och sötpotatis från lergrytan tillsammans med en klick smör i en skål och "stompa" (stöt) grovt med en potatisstöt.
5. För att "fluffa" till potatisstompet en aning, så kör någon minut med elvispen efteråt. 
6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Skär steken i tunna skivor, servera med såsen, stompad potatis och resten av grönsakerna.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar