0

Jordärtskockssoppa med trattkantarell- och bacontopping

Här kommer en krämigt len soppa där sötman från jordärtskockan på ett utomordentligt sätt möter den lite salta smaken från toppingen med bacon och trattkantareller. De frasiga och supergoda smördegssticksen ger rätten ännu mera njutning.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Jordärtskockssoppa med trattkantareller- och bacontopping:

400 g jordärtskockor
3 finhackade schalottenlökar
3 msk smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
3 dl vatten
ca 30 g torkade trattkantareller
1 pkt bacon (150 g)
ca 1 dl strimlad purjolök
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 äggula
salt
nymalen svartpeppar

Smördegssticks med sesamfrön och flingsalt:
3 ark smördeg
1 ägg
flingsalt
sesamfrön 

....GÖR SÅ HÄR....

Jordärtskockssoppa med trattkantarell- och bacontopping
Gör så här:
1. Skala och jordärtskockorna. Lägg dem i lite citronvatten så att det inte mörknar.
2. Skala och hacka schalottenlökarna.
3. Smält smöret i en större kastrull och fräs löken och pressad vitlök.
4. Skär jordärtskockorna i grövre bitar och häll dem i kastrullen. Häll över vatten och låt koka tills jordärtskockorna blivit riktigt mjuka (ca 25-30 min).
5. Lägg trattkantarellerna i blöt i en skål med vatten.
6.Strimla bacon och skär purjolöken i tunna slantar.
7. Smält en klick smör i en stekpanna och fräs kantarellerna på hög värme. Låt dem svettas i några minuter. Häll i bacon och purjolök och stek tills baconstrimlorna börjar bli knapriga. Salta och peppra och ställ åt sidan.
8. Häll i vinet i soppan, tillsätt 2 dl vispgrädde och mjölk.
9. Mixa soppan slät med en stavmixer.
10. Blanda äggulan med resten av grädden (1 dl) och häll ner i soppan.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
12. Fördela trattkantarellfräset i djupa tallrikar och häll försiktigt på soppan.

Smördegssticks med sesamfrön och flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tina 3 smördegsplattor i rumstemperatur (ca 20 min)
2. Dela varje smördegsplatta i 4 långa sticks.
3. Pensla sticksen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och flingsalt.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills sticksen börjar få fin färg.

Servera soppan rykande varm tillsammans med smördegssticks.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar