0

Grillad kycklingfilé med majsplättar och ugnsrostad färskpotatis

Goda tillbehör till grillmaten är alltid uppskattat. De här majsplättarna är en av mina favoriter. Provade även en ny marinad till den grillade kycklingen, vilken gav en god smak.

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim + tid för marinering

Du behöver:
4 kycklingfiléer

Marinad:
1 dl rapsolja
saften från ½-1 citron
½ dl vitt vin
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk salt

Majsplättar:
ca 300 gram konserverad majs
1 gul lö
ca 1 tsk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald koriander
2 salladslökar eller ½ purjolök
3 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg
ca ½ tsk salt
4 msk olja till stekning 

Ugnsrostad färskpotatis:
ca 1 kg färskpotatis
ca 1 msk flingsalt
olivolja

....GÖR SÅ HÄR....

1. Koka upp saltat vatten i en större kastrull.
2. Lägg i kycklingfiléerna och förkoka i ca 5 min beroende på storlek.

Marinering
Gör så här: 
1. Blanda ihop marinaden och häll i en plastpåse.
2. Lägg i de förkokta kycklingfiléerna i påsen, förslut påsen och massera så att marinaden fördelas över kycklingfiléerna.
3. Lägg därefter kycklingfiléerna att vila i ca 1 timme i kylskåpet.

Grillning
Gör så här:
1. Tänd grillen och vänta tills grillbriketterna slutat brinna och glöden fått en grå/vitaktig färg, tar ca 30 min.
2. Lägg kycklingfiléerna på grillgallret och grilla dem på inte allt för hög värme. Vänd på kycklingfiléerna med jämna mellanrum tills de fått fin grillyta runtom, ca 5-10 min.

Majsplättar
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och salladslök.
2. Blanda ihop
3. Låt majsen rinna av och krossa den därefter lätt i en bunke med hjälp av t ex botten av ett dricksglas.
4. Tillsätt i tur och ordning lök, curry, vitlök, mald koriander, salladslök, mjöl, bakpulver, ägg och salt och blanda om noga efter varje tillsatt ingrediens.
5. Häll oljan i en het stepanna och klicka ut majssmeten (ca 1 msk/majsplätt) och se till att de inte flyter ihop.
6. Stek majsplättarna ca 4-5 min på medelvärme tills de är gyllenbruna och fasta. Vänd dem försiktigt en gång under stekning.
7. Lyft upp de stekta majsplättarna och låt dem rinna av på hushållspapper.

Ugnsstekt färskpotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrubba och tvätta färskpotatisen noga så att smuts och skal försvinner. Dela potatisen i större bitar.
3. Lägg potatisen i en braspanna klädd med bakplåtspapper och ringla över olivolja.
4. Ställ in potatisen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 30-40 min.
5. Strö över flingsalt.

Servera de grillade kycklingfiléerna med majsplättar, ugnsrostad färskpotatis, en grön sallad och en klick turkisk yoghurt.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar