Idag blev det långkok på en torsdag. Tur man har möjlighet att sluta jobbet lite tidigare emellanåt, så man hinner njuta av sådana rätter även mitt i veckan.
♨ 4 personer
⏰ ca 2 tim och 30 min
Du behöver:
Rosmarin- och honungsgriljerad skinkstek:
ca 1 kg skinkstek
5 äpplen
2 gula lökar
2 tsk salt
ca 1 msk torkad rosmarin
ca 2-3 krm nymalen vitpeppar
1 flaska öl (33cl)
1 dl uppvärmd honung
Äppelsås:
äpple- och lökblandningen med steksky från ugnsformen
1 grönsaksbuljongtärning
(vatten)
salt
nymalen svartpeppar
Potatismos:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
ca ½ dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Rosmarin- och honungsgriljerad skinkstek
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skala och skär lök och äpple i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnsform.
3. Gnid in skinksteken med rosmarin, salt och nymalen vitpeppar och lägg skinksteken ovanpå äpple- och lökbädden och ställ in allt i mitten av ugnen i ca 20 min.
4. Tag ut steken och häll över öl och ös sedan steken några gånger med stekskyn.
5. Värm honung i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen och pensla skinksteken med honungen.
6. Stäng av värmen på ugnen, sätt en stektermometer i tjockaste delen av skinksteken och ställ tillbaka steken i ugnen. Efterstek på ugnens eftervärme tills skinkstekens innetemperatur ligger på ca 75-77 grader, vilket tar ca 1 tim och 30 min. Ugnens temperatur får inte understiga 125 grader, så håll koll och sätt på ugnen vid behov. Ös steken med jämna mellanrum med stekskyn och tillsätt eventuellt lite vatten så att äpple- och lökblandningen inte torrsteker.
7. Tag ut skinksteken och låt den vila inslagen i aluminiumfolie, ca 10 min. Skär därefter köttet i tunna skivor strax innan servering.
Äppelsås
Gör så här:
1. Häll den varma äpple- och lökblandningen tillsammans med stekskyn i en kastrull och mixa till en slät sås med en stavmixer.
2. Smaka av såsen med buljongtärning, salt och nymalen svartpeppar och tillsätt eventuellt mer vatten till önskad konsistens.
Potatismos
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grova bitar.
3. När vattnet kokar lägg i potatisen och koka den mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet från potatisen.
5. Pressa ner potatisen i en bunke med hjälp av en potatispress.
6. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos med en elvisp.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera skinksteken med äppelsås, potatismos och gärna en grönsallad.
Smaklig spis!
0
Rosmarin- och honungsgriljerad skinkstek med potatismos
Etiketter:
Fläskkött
,
mer än 60 minuter
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar