0

Ångkokt laxfilé med sparris, nypotatis och kall citronsås

Första färskpotatisen (nypotatis) för i år, dock från affären och ännu inte från det egna potatislandet. Vad passar bättre till än ångkokt lax och sparris, avrundat med en kall citronsås.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:
4 laxfiléer
ca 1 kg färskpotatis (nypotatis)
2 knippen sparris

Citronsås:
ca 3 dl crème fraiche
saften från ½ citron
1 pkt fetaost
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Borsta potatisen noga med en rotfruktsborste under rinnande vatten så att jord och det tunna skalet försvinner.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. När vattnet kokar lägger du i potatisen.
3. Låt potatisen koka tills den är mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet och lägg en bit hushållspapper och kastrullocket på. Hushållspappret hjälper till att samla upp all överbliven väska som ångar upp.
5. Koka upp en större kastrull med saltat vatten.
6. Sätt i ånginsatsen och lägg försiktigt i laxfiléerna.
7. Ångkoka laxfiléerna under lock ca 10 min.
8. Lägg försiktigt i sparrisen uppe på laxen och ångkoka under lock tills sparrisen är mjuk men ändå spänstig.

Citronsås:
Gör så här:
1. Häll i crème fraichen i en skål.
2. Pressa i citronsaften, salta och peppra och rör försiktigt till en jämn och smidig sås.

Servera laxen med potatis, sparris och den kalla citronsåsen. Smula över lite fetaost strax innan servering.

Smaklig spis!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar