0

Har du sett herr kantarell...

Svaret på den frågan måste tyvärr bli, nej. Men vi hittade desto mer Karljohansvamp under gårdagens svampjakt. Stora, fina exemplar stod där i skogen redo att läggas i korgen för att bäras hem och tas omhand. Här kommer lite tips på hur du bäst tar hand om din svamp.

Rensning:
Grovrensning bör helst ske direkt ute i skogen. Borsta bort jord och skär bort den jordiga fotbasen. Rensa bort rörlagret hos soppar endast om det är mjukt och lätt att dra av. Annars kan rör, taggar och skivor sitta kvar då mycket av smaken sitter här.

Förvälla svamp:
Att förvälla svampen innebär att du försiktigt kokar svampen så att vattnet i svamparna kokar bort.

....GÖR SÅ HÄR....

1. Rensa svampen från smuts med t ex en pensel och skär den i mindre bitar.
2. Stoppa den färska svampen i en kastrull.
3. Låt svampen koka på låg värme i sin egen vätska och under omrörning tills vattnet i svampen har kokat bort. Är svampen mycket torr kan du tillsätta lite vatten.
4. Låt svamparna svalna och placera i plastpåsar eller plastburkar och frys in. Ett tips är att portionsfrysa svampen i plastfolie innan de läggs i plastpåsar eller plastburkar. Frys inte färsk svamp, både smak och konsistens försämras avsevärt.

Torka svamp:
Att torka svampen är det allra bästa sättet att konservera svampen på, då förvaras både smak och konsistens längre. Bästa sättet är att använda en svamptork, men det brukar även gå bra i torkskåp. Använd inte hushållsugnen då lufttillströmningen är för dålig. Att torka svampen på tidningspapper i rumstemperatur rekommenderas bara om svamparna placeras luftigt och är så pass tunna att de hinner torka innan de börjar ruttna. Torkning i rumstemperatur passar därför bäst till mindre svampar som trattkantareller och trumpetsvamp.

....GÖR SÅ HÄR....

1. Rensa svampen ordentligt. Ta bara fina exemplar.
2. Klä en ram (t ex ett gammalt fönster, tom låda) med myggnät eller tyg.
3. Sprid ut svamparna på tyget.
4. Ställ svamparna varmt och torrt. Rör om då och då.
5. Svamparna mörknar vid torkning, släng de som är ruttna. Är du osäker gå på lukten.
6. Efter några dagar - upp till en vecka har svamparna torkat. Svamparna bör vara "knastertorra" och ska gå att smula sönder med fingertopparna. Stoppa svamparna i en torr burk med tätslutande lock. Vid tillagning plockar du fram den mängd du behöver. Lägg svamparna i blöt tills de blivit mjuka eller smula ner dem direkt i såsen, soppan eller grytan.

Lycka till!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar