0

Hemkokt nyponsoppa

Jag har själv inte varit någon större fantast av nyponsoppa, men det här var bara så gott. En helt annan nyponsmak än den som de traditionella pulversopporna ger. Både len och smakrik och dessutom är den full av C-vitamin. Så passa på att koka din egen nyponsoppa nu när septembernyponen lyser vackert rödorangea i både buskar och snår.

4 portioner
ca 45 min

Du behöver:
ca 7 dl färska nypon
ca 1,25 liter vatten
ca 1 dl strösocker
(ca 1-1½ msk potatismjöl)

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skölj och rensa nyponen genom att skär bort ändarna och dela dem i halvor. Sortera bort de mest maskangripna nyponen.
2. Koka upp vatten i en kastrull, häll i och koka nyponen tills de är mjuka, ca 20 min.
3. Dra av kastrullen från värmen och mixa nyponen med en stavmixer.
4. Sila och passera därefter nyponsoppan genom en finmaskig sil så att kärnor och rester silas bort. Ta hjälp av en sked för att passera nyponsoppan. Släng bort kärnor och jobba igenom nästa omgång tills alla nypon är passerade, blir ca 1 liter.
5. Häll tillbaka den silade och passerade nyponsoppan i en ren kastrull.
6. Värm nyponsoppan och vispa ner sockret, smaka av om mer behövs.
7. Red nyponsoppan med potatismjöl till önskad konsistens.
8. Låt soppan precis koka upp och dra kastrullen från värmen.

Nyponsoppan kan ätas eller drickas både varm och kall. Servera den som en god efterrätt med mandelbiskvier.och vaniljglass. Hållbarhet ca 1 vecka i kylskåp.


Tips! Nypon kan med fördel torkas. Rensa, dela och kärna ur nyponen. Torka dem på lägsta värme i ugnen, med ugnsluckan öppen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper i ca 10-12 timmar. Låt svalna. Förvara de torkade nyponen i en lufttät burk. Hållbarhet i flera år.


Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar