4

Underbar köttgryta med chili och bönor

Sitter hopsjunken i soffan och njuter av tystnaden. Det enda som hörs är spraket från den öppna spisen och vinden som blåser utanför. Avslutade söndagens lite kylslagna väder med en värmande köttgryta med chili. Värmde gott efter eftermiddagens långpromenad.

4 personer
ca 2 tim

Du behöver:
500 gram grytbitar av nötkött, t ex högrev
1 msk smör eller margarin
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
1 pkt bacon (150 gram)
2 gula lökar
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 grön paprika
1½ chilifrukt
2 morötter
ca 2 cm färsk ingefära
3 msk rödvinsvinäger
1 lagerblad
1 tsk oregano
½ tsk spiskummin
1 köttbuljongtärning
1 msk maizena
1 pkt krossade tomater (500 gram)
6 dl vatten
1 burk kidneybönor  (410 gram)
1 burk blackeyebönor (410 gram)
2-3 msk hackad persilja

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala och hacka gul lök, rödlök och vitlök.
2. Skär baconet i mindre bitar.
3. Fräs bacon och hackad gul lök, rödlök och vitlök i en gjutjärnsgryta. Dra av grytan från plattan.
4. Skär köttet i 2x2 cm stora bitar.
5. Smält smör i en stekpanna och bryn köttet. Salta och peppra.
6. Häll det brynta köttet i gjutjärnsgrytan och ställ tillbaka den på plattan.
7. Skär sellerin i tunna skivor.
7. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
8. Dela, skrapa ur kärnorna och hacka chilifrukten och häll i den tillsammans med paprikan och sellerin i grytan.
9. Skala och finhacka ingefäran och rör ner i grytan.
10. Skala och skär morötterna i mindre bitar och häll ner i grytan.
11. Blanda ner oregano, lagerblad, spiskummin, rödvinsvinäger, och buljongtärning.
12. Red med maizena.
13. Häll i de krossade tomaterna och vatten och låt allt koka upp.
14. Låt grytan puttra i ca 1½ timme. Rör om då och då.
15. Skölj bönorna i ett durkslag och tillsätt när grytan kokat klart. Låt koka med i ytterligare 5 min.
16. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar.
17. Strö över hackad persilja.

Servera med ris eller något gott bröd.

Smaklig spis!

4 kommentarer :

  1. Grytan var bara så fantastiskt god och mäktigt. Tack för receptet.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du också gillade den! Tyckte själv att att det var en riktig höjdare! Älskar verkligen grytor. Inte bara för den goda smakens skull, utan även för att det FÅR lov att ta tid med matlagningen i vår annars så stressiga vardag.

    SvaraRadera
  3. Du börjar bli poet som din far! Moderen

    SvaraRadera
  4. Skulle snarare vilja kalla det en livsfilosofi. Att mätt och belåten få slå sig ner framför en sprakande brasa, tystnad, inga måsten, att bara få vara. Men du har nog rätt som vanligt. Det finns något poetiskt över del hela i alla fall. ;)

    SvaraRadera