2

Karlsbaderbullar

Tog en semesterdag så här sista dagen på sportlovet. Dagen bjöd bland annat på en busstur till Stadsparken med yngsta dottern för att mata ankorna. Väl hemma igen passade jag även på att fylla på med lite nybakta karlsbaderbullar i frysen. En mjuk och saftig bulle fylld med härligt vaniljsmör som verkligen gör sig bra på fikabordet.

Blir 20-24 bullar
ca 1 tim 45 min

Du behöver:
25 gram jäst
125 gram smör eller margarin
2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk hjorthornssalt
1 dl strösocker
4 äggulor
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
75 gram smör eller margarin
5 msk vaniljsocker

Pensling:
smält smör eller margarin
strösocker

....GÖR SÅ HÄR....

1. Smula ner jästen i en bunke (använd med fördel en hushållsassistent).
2. Värm mjölken till 37 grader. 
3. Tillsätt salt, socker och hjorthornssalt.
4. Häll i äggulorna och vetemjöl.
5. Arbeta degen tills den är blank och smidig.
6. Täck degen med bakduk och låt jäsa i 35-40 min.
7. Dela degen i två delar.
8. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, 40x30 cm.
9. Blanda ihop fyllningen i en skål och bred ut den fördelat på de båda kakorna.
10. Vik varje kaka, kortsida mot kortsida. 
11. Dela kakorna i vardera 10-12 remsor beroende på hur stora du vill ha bullarna.
12. Snurra varje remsa och knyt ihop till en rund bulle med ändarna underst.
13. Låt bullarna jäsa under bakduk i 35-40 min.
14. Sätt ugnen på 225 grader.
15. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna.
16. Låt bullarna att svalna.
17. Pensla överdelen på bullarna med smält smör och doppa dem i socker.

Förvara bullarna i plastpåsar, alternativt frys in. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.

Smaklig spis!

2 kommentarer :

  1. Har nyss börjat följa din blogg efter rekomendationer.
    Dessa bullar såg toppen ut. Skall prova dom en dag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du hittat hit, du är så välkommen! Hoppas att du blir inspirerad!

      Radera