0

Världens godaste kardemummabullar

Bullfest, bullfest hela da´n...

Blir ca 40 st
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör eller margarin.
1½ dl socker
2 msk malen kardemumma

Pensling:
1 uppvispat ägg

Garnering:
pärlsocker

...GÖR SÅ HÄR....

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke (här är det en fördel om du använder en hushållsassistent)
3. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker och kardemumma.
4. Blanda i ägget och tillsätt vetemjöl tills degen är blank och smidig och släpper kanterna.
5. Jäs degen under bakduk i 30 min.
6. Tag upp degen på en rymlig arbetsyta och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar.
7. Kavla ut varje del till en stor avlång platta, ca 30 x 45 cm.
8. Rör ihop fyllningen i en bunke och bred ut hälften av fyllningen på varje platta.
9. Vik  kortsidorna mot varandra, så att varje platta blir ett dubbelvikt ark.
10. Skär varje platta i ca 1½ cm tjocka remsor.
11. Vrid och snurra varje remsa till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
12. Jäs under bakduk i 30 min.
13. Sätt ugnen på 225 grader.
14. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över rikligt med pärlsocker.
15. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 5-8 min, tills de fått fin färg.
16. Stjälp av bullarna från plåten och låt svalna under bakduk.

Serveras ljumna med ett stort glas kall mjölk eller varför inte packa ner dem i picknickkorgen för en dag på stranden.

Förvara bullarna i plastpåsar, alternativt frys in. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar