0

Klassisk skånsk kalops

Ikväll blev det klassisk husmanskost till middag. Många kanske minns rätten som grå och seg från skolmatsalens servering, men här kommer ett enkelt långkok som ger ett fantastiskt gott resultat.

4 personer
ca 1 tim och 45 min

Du behöver:
1 kg nötkött (t ex högrev eller bog)
2 stora morötter
1 palsternacka
2 gula lökar
3 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
ca 2 tsk salt
nymalen vitpeppar
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

kokt potatis
inlagda rödbetor

....GÖR SÅ HÄR....

1. Putsa köttet och skär det i ca 2x2 cm stora bitar.
2. Skala och skär lök och morötter i grova bitar.
3. Smält smöret i en gjutjärnsgryta.
4. Lägg i köttet och bryn det tills det börjar få färg.
5. Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar och låt det fräsa någon minut under omrörning.
6. Strö över vetemjöl och blanda om väl.
7. Häll över vatten så att det nästan täcker köttet.
8. Tillsätt ca 2 tsk salt och nymalen vitpeppar efter smak.
9. Koka upp grytan och rör om så att det inte fastnar i botten. Skumma av med en hålslev.
10. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar