0

Grundsurdeg på rågmjöl

Surdegsbröd har bakats i tusentals år och sägs komma ifrån Egypten. Att baka med surdeg är bra både för brödets struktur, smak och hållbarhet. Men innan det går att börja baka behöver du en bra grundsurdeg. Men bara lugn. En surdeg är inte något svårt att göra, då den sköter sig nästan själv. Det gäller bara att se till att den då och då pysslas om.


Tips! Till surdegar är obehandlat ekologiskt rågmjöl att föredra då det innehåller mer spårämnen, mineraler och naturliga jästsporer som gör det lättare för processen att komma igång. Tänk även på att surdegen växer rejält i rumstemperatur så använd tillräckligt stora burkar eller kärl. Under kalla årstider kan det var en god ide att hitta en varm plats i köket (t ex ovanpå kylskåpet) för att hjälpa degen på traven.


1 grundsurdeg
⏰ ca 5 dagar

Du behöver:

Dag 1:
2½ dl obehandlat ekologiskt rågmjöl
2 dl vatten

Dag 3:
1 dl obehandlat ekologiskt rågmjöl
1 dl vatten

Dag 4:
1 dl obehandlat ekologiskt rågmjöl
1 dl vatten

....GÖR SÅ HÄR....

Dag 1
Gör så här:
1. Blanda vatten och rågmjöl i en bunke eller burk.
2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

Dag 3
Gör så här:
1. Efter att degen vilat i 48 timmar, tillsätt vatten och rågmjöl.
2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

Dag 4
Gör så här:
1. Tillsätt ytterligare 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten.
2. Täck åter igen med plastfolie och låt degen stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

Dag 5
Degen är nu färdig att börja bakas med.

Förvaring i kylskåp:
Surdegen förvaras med fördel i kylskåpet då den blir dålig av att stå för länge i rumstemperatur. Om surdegen förvaras i en burk, ska locket inte vara åtskruvat helt och hållet. Surdegen behöver syre för att vara aktiv. För att surdegen ska hålla sig vid liv måste du "mata" den då och då med lite mjöl och vatten. På så sätt börjar mjölksyrabakterierna i surdegen att arbeta igen. Kvällen innan du ska använda surdegen är det dags att "mata" den och låta den stå framme i rumstemperatur över natten. Värmen gör att bakterierna förökar sig, vilket gör att det börjar bubbla i surdegen. Detta är ett tydligt tecken på liv.

Förvaring i frys:
Surdegen kan även frysas in, men vad jag har kunnat läsa mig till så är det inget som rekommenderas. Risken med att frysa surdegen är att det kan ta tid innan du får liv i den igen, upp till flera dagar... om du får liv i den alls. Om du vill prova frysa din surdeg så dela och frys in surdegen i mindre portioner (1 dl). Ta fram och tina surdegen i rumstemperatur i god tid innan du ska använda den. "Mata" den därefter med lite mjöl och ljummet vatten för att få liv i den. Hållbarhet i frys ca 1 år.

Lycka till!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar