0

Husets lasagne

Ikväll blev det vår egenkomponerade lasagne på middagsbordet. Så himla god...

4-5 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Köttfärssås:
1 gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3-4 morötter
ca 600 gram blandfärs
1 burk krossade tomater (ca 500 gram)
4 msk tomatpuré
2-3 msk chilisås
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och nymalen svartpeppar
2-3 tsk oregano
1 krm chilipulver
1 krm cayennepeppar
smör eller margarin till stekning
1 msk olivolja

Bechamelsås (vit sås):
ca 4 msk smör eller margarin
1 dl vetemjöl
1 l standardmjölk
riven muskot
salt och nymalen svartpeppar

Lasagne:
1 pkt lasagneplattor
ca 150 gram riven parmesanost

....GÖR SÅ HÄR....

Köttfärssås
Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Skala och dela morötterna i mindre bitar.
3. Smält smör tillsammans med olivolja i en gjutjärnsgryta.
4. Fräs lök, vitlök och morötter i grytan utan att det tar färg.
5. Tillsätt köttfärsen och bryn i ca 5 min under omrörning.
6. Blanda i krossade tomater, tomatpuré, chilisås, vatten och buljongtärningar.
7. Lägg på locket och låt det småkoka i minst 45 min. Rör då och då.
8. Ta av grytan från spisen och smaksätt med oregano, chilipulver, cayennepeppar, salt och nymalen svartpeppar.

Bechamelsås
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt mjöl och vispa så att mjöl och smör blandas.
3. Tillsätt mjölk under omrörning och vispa till en tunn, slät sås.
4. Låt småkoka i ca 5 min under omrörning. Såsen ska vara tunn. Om det behövs, späd såsen med ytterligare 1 dl vatten.
5. Smaksätt med salt, nymalen svartpeppar och riven muskot.

Lasagne
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Klä en braspanna (ca 25x35 cm) med bakplåtspapper.
3. Varva lasagneplattor, köttfärssås, bechamelsås och parmesanost. Avsluta med enbart bechamelsås och parmesanost på det översta lagret.
4. Ställ in i ugnen i ca 30-35 min eller tills lasagneplattorna blivit mjuka. Täck eventuellt över med aluminiumfolie de sista 15 min för att undvika att lasagnen bränns.

Servera med en grön mixad sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar