0

Husbondens "himmagjorda" hamburgare med hemslungad aioli och klyftpotatis

Hamburgare är bäst när de är hemlagade. Saftiga, stora och möjliga att variera.

4 personer
ca 45 minuter

Du behöver:

Husbondens "himmagjorda" hamburgare:
Ca 600 gram blandfärs
1 ägg
3 msk mjölk
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
grovmalen svartpeppar
4 hamburgerbröd (källarfranska)

Klyftpotatis:
7-8 potatisar
smör till stekning
salt

Hemslungad aioli:
2 äggulor
1 msk pressad citronsaft
2-3 tsk senap (dijon)
½ krm nymalen vitpeppar
1-2 krm salt
3-4 dl matolja
1-2 pressad vitlöksklyftor

Tillbehör:
t ex sallad, tomatskivor, cornichonger, rödlök, ostskiva, stekt bacon.

....GÖR SÅ HÄR....

Klyftpotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisarna och dela dem i klyftor.
3. Stek potatisklyftorna i lite smör i en stekpanna tills de börjar få färg.
5. Stjälp över potatisklyftorna i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i ca 25-30 min.
6. Salta strax innan servering.

Husbondens "himmagjorda" hamburgare
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg blandfärsen i en bunke.
3. Tillsätt ägg, mjölk, salt och nymalen svartpeppar och blanda ihop allt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till hamburgerbiffar och platta ut dem till ca 1-2 cm tjocklek.
5. Smält smör i en stekpanna.
6. Bryn hamburgerbiffarna tills de fått fin färg på båda sidorna.
7. Peppra biffarna med lite grovmalen svartpeppar.
8. Lägg biffarna i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Hemslungad aioli
Gör så här:
1. Separera äggulorna från äggvitan och lägg äggulorna i en skål.
2. Tillsätt senap, citronsaft, salt och nymalen vitpeppar och blanda allt med en elvisp.
3. Tillsätt matoljan under vispning, först droppvis tills blandingen börjar tjockna, sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.
4. När all olja är tillsatt ska majonnäsen vara tjock och blank.
5. Tillsätt pressad vitlök och rör om.
6. Salta och peppra efter smak.


Tips!
Om majonnäsen skär sig, dvs att ägg och olja inte blandas, så tillsätt 1-2 msk hett vatten under kraftig vispning.


Bygg din hamburgare:
Gör så här:
1. Dela hamburgerbrödet och stek skärytorna hastigt i lite olja i en varm stekpanna.
2. Smeta ut en matsked aioli på hamburgerbrödets underdel.
3. Bygg din hamburgare med det du vill ha t ex sallad, tomatskivor, rödlök, cornichonger, ostskiva, stekt baconskiva och den nystekta hamburgerbiffen.
4. Avsluta med att bre lite tomatketchup på undersidan av hamburgerbrödets lock och lägg på det på hamburgaren.

Servera hamburgaren med potatisklyftorna och resten av aiolin.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar