0

Mördegskakor del 1 - Margaretas brysselkex

Mördegskakor är både enkla att göra och goda att äta. Här kommer ett recept på svärmors brysselkex.


Tips!
När du bakar mördegskakor, tag ½ dl mindre mjöl än vad som står i originalreceptet. Detta gör degen mer lättarbetad och ger sprödare och godare kakor. Receptet nedan är redan anpassat, så det är bara att följa.


Blir ca 50 st
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör eller margarin
2 tsk vanillinsocker eller vaniljsocker

Garnering:
ca 1 dl strösocker
röd karamellfärg

....GÖR SÅ HÄR....

1. Lägg mjölet i en bunke.
2. Tillsätt socker, vanillinsocker och smöret delat i mindre bitar och finfördela det med fingrarna.
3. Knåda snabbt ihop degen, den blir mer sammansatt och smidigare efter en stunds knådande.
4. Dela degen i två delar.
5. Forma varje del till en rulle, drygt 4 cm i diameter.
6. Vira in rullarna i plastfolie och låt degen vila i kylskåpet i ca 1 timme.

Garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll upp sockret på en större tallrik.
3. Droppa i ett par droppar röd karamellfärg i sockret och blanda runt tills allt socker tagit färg.
4. Ta ut rullarna från kylskåpet, ta av plastfolien och rulla dem i det färgade strösockret.
5. Skär rullarna i knappt ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 min tills de börjar få fin färg och är genomgräddade.
7. Låt kakorna svalna på ett galler.

Förvara kakorna i en burk med lock. Kakorna går även bra att frysa in. Hållbarhet i frys ca 6 månader.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar