0

Skrubba, skrubba, skrubba...

Innan tvättning
Förra helgen tog jag äntligen tag i den årliga tvätten och inoljningen av vår träaltan. En plats där vi
tillbringar större delen av sommarhalvåret.

När vi flyttade hit var träaltanen i ett ganska uselt skick, men efter en ordentligare översyn och med lite kärlek så fick den åter nytt liv igen. Men som alla träaltaner behöver den sin årliga uppfräschning, för att stå redo för sommarens alla middagar.

Efter tvätt med grönsåpa
För ett bra resultat finns tyvärr inga genvägar. Grönsåpa, vatten och skurborste är det som jag själv brukar använda. Är dessutom ett miljövänligare alternativ. Låt torka ordentligt och avsluta med en bra träolja för att hålla altanen i bra skick. Är altanen riktigt smutsig kan jag rekommendera att man använder någon form av tralltvätt, vilket även bleker träet till en ljusare kulört. Riktigt angripna trädetaljer kan behövas slipas ner för att kunna återfå sin lyster.

Många väljer att använda högtryckstvätten för att underlätta arbetet, men här gäller det att vara försiktig. Risken är stor att träfibrerna reser sig och resultatet blir att du får stickor i fötterna.Väljer du
Efter inoljning med trallolja
att högtryckstvätta ska du även tänka på att träet blir väldigt blött och det kan ta tid innan det torkat. Vill det sig illa kan det ta veckor innan du kan olja in altanen.


Tips för ett bättre resultat:

1. Rengör altanen noggrant. Vid hårdare smuts använd någon form av tralltvätt.
2. Kontrollera att virket är torrt innan du börjar olja in träet.
3. Inoljning av träet sker bäst i vindstilla och lite molnigt väder. Starkt solljus eller vind gör att träoljan torkar snabbare vilket gör behandlingen stressigare.


Lycka till!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar