0

Hög tid att beskära äppelträd!

Så här års så det full fart i trädgården under helgerna och idag var inget undantag. Denna lördag blev det beskäring av trädgårdens gamla äppelträd, som verkligen behövde sig en ordentlig frisering. Bland annat behövdes en stor gren tas bort, då den låg över taket på huset.

Beskärning av äppelträd är inte särskilt svårt och har du inte "tummen mitt i hand" så kan du med lite kunskap beskära dina träd själv. Sträva efter att skapa en öppen och skålformad struktur på trädet med en handfull starkare grenar som bas. Ett tips är att du skaffar dig en bra bok om beskärning och läser på innan du kör igång. Kände dock att jag gärna lämnade över denna uppgift till proffsen, då vårt äppelträd behövde en mer omfattande beskärning. Bjöd därför in äldsta brodern för konsulterande hjälp och han gjorde verkligen ett strålande jobb.

Som tack för hjälpen passade jag på att bjuda min bror och hans fru på en smarrigare lunch. Min bror älskar fisk så det blev laxbiffar med rotfruktspytt och romsås på menyn, en rätt som verkligen föll i smaken. Receptet på laxbiffarna hittar du här.


Att tänka på vid beskärning av äppelträd:
Som tumregel brukar man säga att man ska beskära äppelträd på vårvintern eller under de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti, september). Dock säger nya rön att man praktiskt taget kan beskära äppelträd året runt. Det viktiga är att tänka på är att inte beskära trädet när saven stiger, strax efter att den stigit eller under de 3 sista månaderna på året då detta kan orsaka skada på trädet. Under hösten så finns det även fullt av svampsporer som lätt tar sig in i de öppna såren.


Så här beskär du:
1. Ta bort tätsittande och överflödiga grenar och kvistar som sitter inne i kronan. Sträva efter att få en jämn fördelning av grenarna.
2. Ta bort de vattenskott som bildats under året, men spara några som kan utvecklas till nya bra grenar.
3. Ta bort eventuellt skadade grenar. Har du grenar som korsar eller som skaver mot varandra så tar du bort en av dem. Följ rekommendationen att inte ta bort mer än 40% av kronvolymen, så undviker du att trädet beskärs för hårt.
4. Beskär ett träd i taget för att undvika smittspridning av bland annat svampsjukdomen fruktträdskräfta. Tvätta därför redskapen mellan varje träd för att vara på den säkra sidan.

Lycka till och fortsatt trevlig helg!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar