2

Nässelbröd

Nu är det dags att skörda brännässlorna. Små och näpna börjar de titta fram på olika håll i trädgården. De små och späda skotten smakar bäst, men det går alldeles utmärkt att plocka nässlorna även när de hunnit bli lite större. Ta då bara det översta skottet på brännässlan.

Nässlor kan antingen förvällas för att t ex användas till en god soppa eller torkas till örtte eller för att smulas ner i müsli. Denna gång blev det ett riktigt gott nässelbröd av de nyplockade nässlorna.


Tänk på att inte plocka nässlor som växer i dikeskanter, vid bilvägar, vid gödselstacken eller vid utedasset. Dessa nässlor innehåller ofta mycket kväve och samlar även på sig nitrater som är skadliga att äta i stora mängder.


♨ Blir 2 stora limpor
⏰ ca 2 tim

Du behöver:
150-200 gram brännässlor
6 dl vatten

Deg:
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl nässelvatten från förvällningen
förvällda och hackade nässlor
3 msk ljus sirap
½ dl olivolja
2 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
flingsalt

....GÖR SÅ HÄR....

Förvällning av brännässlor
Gör så här:
1. Koka upp vatten i en kastrull.
2. Lägg i nässlorna och låt småkoka under lock i 3 min. Rör om då och då.
3. Sila av vattnet i en skål och ställ undan att svalna till 37 grader.
4. Finhacka nässlorna och ställ dem åt sidan.

Deg
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke, använd med fördel en hushållsassistent.
2. Rör ut jästen med lite av det ljumna nässelvattnet.
3. Tillsätt resten av nässelvattnet, salt, olja, sirap, hackade nässlor, rågmjöl och nästan allt vetemjöl och blanda till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i två delar och forma till limpor.
6. Lägg limporna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 min.
7. Skär sneda skåror i brödet med en kniv, pensla med vatten och strö över flingsalt.
8. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 40 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Smaklig spis!

2 kommentarer :

  1. Jag hade nog haft i lite fänkål eller anis för att få ännu mer smak men det var gott som det var också och nyttigt! Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om att det kunde varit gott med en lite extra "push" för att förhöja smaken ytterligare. Anis, fänkål eller kanske kummin? Jag har för mig att jag sett något sådant recept. Jag får prova vid nästa tillfälle och återkommer med resultatet.

      Radera