0

Syltade tomater

De tomater som inte hinner bli mogna på tomatplantan behöver alls inte kastas. Här kommer ett recept på syltade tomater, som är ett gott tillbehör till t ex grillat kött. Använd små och fasta tomater, t ex cocktailtomater.

♨ Blir 2 burkar
⏰ ca 30 min + vila i kylskåpet

Du behöver:
1 kg gröna tomater
1½ liter vatten

Lag:
2 dl ättikssprit (12%)
3 dl vatten
3 dl socker
10 kryddnejlikor
1 bit kanelstång

....GÖR SÅ HÄR....

1. Snoppa av och skölj tomaterna.
2. Pricka skalet på tomaterna med t ex en potatissticka eller en nål.
3. Koka upp vattnet, lägg i tomaterna och sjud dem i 2-3 min.
4. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och låt tomaterna ligga kvar och rinna av.
5. Häll ättikssprit, vatten, kryddnejlikor och kanelstång i kastrullen och låt koka upp.
6. Lägg i tomaterna och låt sjuda tills de är mjuka, ca 5-10 min.
7. Lyft upp tomaterna med en hålslev och lägg dem i rena varma glasburkar.
8. Låt lagen koka ihop på kraftig värme utan lock i ytterligare 5 min.
9. Häll lagen över tomaterna och skruva snabbt på locket. Var noga med att fylla lagen nästan ända upp till kanten.
9. Förvara burkarna svalt. Färdigt att ätas efter 2-3 veckor.

Servera de syltade tomaterna som ett gott tillbehör till t ex grillat eller stekt kött.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar