0

Äppelmos

Ett bra sätt att ta tillvara på fallfrukt och kantstötta äpplen är att göra äppelmos. Använd gärna lite syrligare äpplen.

Grundsats på 1 kg äpplen
ca 30 min

Du behöver:
1 kg äpplen
1 dl vatten
1 krm askorbinsyra
1-2 msk strösocker

....GÖR SÅ HÄR....
1. Skala äpplena, skär bort kärnhus och eventuella fläckar och skadade delar. Dela äpplena i mindre bitar. Lägg med fördel ner äpplebitarna efterhand i en skål med vatten och askorbinsyra (1 krm askorbinsyra per liter vatten) för att förhindra att äpplebitarna mörknar. Häll av vattnet när alla äpplena är färdigskalade.
2. Lägg äpplebitarna i en större kastrull och tillsätt vatten (1 dl till varje kg skuren frukt).
3. Koka äpplebitarna tills de blivit mjuka.
4. Lyft av kastrullen från plattan och mixa äpplebitarna till ett slätt mos med en stavmixer eller i en matberedare.
5. Rör ner askorbinsyra (1 krm askorbinsyra till varje liter passerat äppelmos) och eventuellt socker efter smak. Häll upp moset i rena plastburkar.

Äppelmos bör helst frysas, då behåller det sin ljusa fina färg och friska smak.

Använd äppelmos som ett gott tillbehör till mat eller som fyllning i bullar och tårtor.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar