0

Renskavsgryta med kokt potatis och smörstekta morötter

En krämig gryta med klassiska smaker från Norrbotten som snabbt blir en favorit.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Renskavsgryta:
2 pkt renskav (á 240 gram)
2 gula lökar
5 dl grädde
1-2 msk vetemjöl
2 msk vinbärsgelé
2 tsk soja
ca 1 dl svamp (t ex torkade trattkantareller)
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

8-10 potatisar
lingonsylt

Smörstekta morötter:
4-5 morötter
2 msk smör
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Renskavsgryta:
Gör så här:
1. Låt renskaven tina lite innan tillagning och skär den sen i grövre bitar, ca 4x4 cm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en stekpanna.
4. Häll i renskaven, dela på köttet och bryn tills köttet fått färg jämn färg.
5. Häll i löken och låt alltihop fräsa någon minut.
6. Häll i grädde och red med vetemjöl.
7. Rör i vinbärsgelé, soja och häll i svampen. Låt allt puttra på svag värme i ca 5 min.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Smörstekta morötter:
Gör så här:
1. Skala och dela morötterna i stavar.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Lägg i morotstavarna i stekpannan och stek tills morötterna börjar mjukna.
4. Salta och peppra strax innan servering.

Servera renskavsgrytan med kokt potatis, smörstekta morötter och lingonsylt.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar