0

Klassisk ärtsoppa

En klassisk vardagsrätt och en klar personlig favorit bland alla soppor. Ärtsoppa förknippas gärna med torsdagar och med de tillhörande pannkakorna med sylt efteråt.

Mitt bästa minne av ärtsoppa är den som jag som barn fick äta när den årliga älgjakten satte igång. Traktens jägarfamiljer och kringboende samlades i skogen för att avnjuta nylagad ärtsoppa med hemgjord köttkorv, stark skånsk senap, grovt bröd och den traditionella varma punschen.


Ärtsoppa går utmärkt att frysa, så passa på att laga en ordentlig laddning när du ändå är igång.


6-8 personer
ca tim + blötläggning 

Du behöver:
500 gram blötlagda gula ärtor
1½ liter vatten
2 gula lökar
ca 2 msk timjan
ca 1 msk mejram
2 grönsaksbuljongtärningar
en bit ingefära
ca 400 gram kassler

....GÖR SÅ HÄR.... 

Blötläggning
1. Rensa och skölj 500 gram gula ärtor. Rensa gör du enklast genom att lägga de gula ärtorna i en skål och slå på vatten. Tomma skal och skräp flyter upp till ytan och blir lätta att rensa bort. 
2. Häll av vattnet och blötlägg ärtorna i ca 2 liter vatten i 24 timmar. Häll sedan av blötläggningsvattnet. 

Koka ärtsoppa
1. Häll i ärtorna i en större kastrull (ca 4 liter)
2. Slå på vattnet och koka upp.
3. Ta bort eventuellt skum med en hålslev. 
4. Skala och hacka lökarna.
5. Skär kassler i mindre tärningar,
6. Häll i löken och en bit skalad hel ingefära.
7. Låt soppan koka under lock i ca 1½-2 timmar tills ärtorna är mjuka.
8. Lägg i kasslertärningarna i soppan och låt koka ytterligare ca 10-15 min.
9. Smaksätt med timjan, mejram och buljongtärningar.

Servera gärna soppan med en klick senap och något gott bröd till. Vill du bjuda på pannkakor efteråt, så hittar du ett smaskigt pannkaksrecept här.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar