0

Torsk- och broccoligratäng med dragon

Idag blev det fisk på middagsbordet. En ljuvligt krämig gratäng med smak av dragon.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Torsk- och broccoligratäng med dragon:
ca 600 gram torskrygg eller torskfilé
250-300 gram broccoli
6 dl vatten
2 st fiskbuljongtärningar
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 krm cayennepeppar
1 msk hackad dragon
1½ dl riven ost

Potatismos:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
ca ½ dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Torsk- och broccoligratäng med dragon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
3. Skölj och skär broccolin i mindre buketter.
4. Lägg i broccolibuketterna i det kokande vattnet och låt dem koka i 3-4 min. Broccolin ska ha börjat bli mjuk men fortfarande vara spänstig.
5. Dela torskyggen i mindre bitar, ca 4x4 cm och lägg fiskbitarna i en ugnssäker form.
6. Sila vattnet från broccolin, men spara 3 dl av broccolivattnet i kastrullen. Fördela broccolin runt om och över fiskbitarna.
7. Smula ner fiskbuljongtärningarna i det sparade broccolivattnet och låt buljongen koka upp.
8. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt mjöl under omrörning och späd med grädde och mjölk.
9. Tillsätt hackad dragon och cayennepeppar och låt såsen puttra i ca 5 min under omrörning.
10. Häll såsen över fisken och broccolin.
11. Fördela den rivna osten över gratängen.
12. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills osten börjar få fin färg.

Potatismos
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grova bitar.
3. När vattnet kokar lägg i potatisen och koka den mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet från potatisen.
5. Pressa ner potatisen i en bunke med hjälp av en potatispress.
6. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos med en elvisp.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera torsk- och broccoligratängen med potatismos och en grönsallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar