0

Klassisk äppelpaj

Så här under hösten blir gärna trädgårdens äpplen givna ingredienser i efterrätten. Själv föredrar jag smulpaj, men den här varianten är ett trevligt alternativ. Se bara till att ha i ordentligt med äpplefyllning.

4-5 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk socker

Pajfyllning:
ca 5-6 syrliga äpplen (ca 1 liter äppleklyftor)
3 msk socker
1½-2 tsk kanel

florsocker

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Mät upp mjöl i en bunke.
2. Lägg i kylskåpskallt smör, skuren i mindre bitar.
3. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna till en smulig massa.
4. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
5. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, ca 28 cm i diameter.
6. Ställ in pajformen i kylskåpet i 30 min.

Pajfylling
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och dela äpplena i ca ½ cm tjocka klyftor.
3. Blanda äppleklyftorna med socker och kanel i en bunke.
4. Tag ut pajformen från kylskåpet och bred ut äppleklyftorna över pajskalet.
5. Kavla ut resten av pajdegen och skär till remsor.
6. Lägg remsorna som ett galler över pajen.
7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25-30 min, tills pajen börjar få fin färg och äpplena blivit mjuka.
8. Pudra över florsocker.

Servera äppelpajen med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar