0

Rågsurdegsbröd med russin

Provbakade ett nytt surdegsbröd idag. Ett lättbakat bröd som blev riktigt gott, men som hade gjort sig ännu bättre med 1 tsk brödkrydda i degen.

Blir 2 stora limpor
ca 3 tim och 30 min

Du behöver:
150 gram rågsurdeg
25 gram jäst (½ pkt)
500 gram ljummet vatten
70 gram dinkelmjöl
300 gram vetemjöl
800 gram rågsikt
1½ msk solrosolja
(1 tsk brödkrydda)
1 dl russin

....GÖR SÅ HÄR....

1. Häll rågsurdegen i en bunke och rör ihop med jäst och vatten.
2. Tillsätt dinklmjöl, vetemjöl, rågsikt, brödkrydda, solrosolja och russin (använd med fördel en hushållsassistent)
3. Knåda degen i 10 min tills den är elastisk och smidig, men utan att vara kladdig.
4. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
5. Häll degen på ett bakbord dela den i två delar.
6. Forma till avlånga limpor och låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
7. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsform med ½ liter vatten.
8. Gör snitt på ovansidan av bröden med en kniv precis innan de ska in i ugnen.
9. Sänk temeperaturen och grädda bröden i mitten av ugnen i 25 min.
10. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar