0

Ljuvlig älgfärsgryta med pressad potatis

En fantastiskt god viltfärsgryta som med sin enkelhet även går att avnjuta mitt i veckan.

♨ 4 personer
⏰ ca 45 min

Du behöver:
ca 300 gram svamp (Karljohansvamp)
1 gul lök
1 purjolök
1 palsternacka
ca 1 msk smör till stekning
ca 500 gram älgfärs
1 tsk salt
ca ½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2½ dl matlagningsgrädde
1-2 dl mjölk
ca 2½ msk dijonsenap
1 köttbuljongtärning
4 msk lingon

8-10 potatisar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala och hacka löken.
2. Snitta, skölj och skär purjolöken i strimlor.
3. Skala och riv palsternackan grovt.
4. Smält lite smör i en stekpanna och bryn svamp, lök, purjolök och palsternacka och ställ därefter åt sidan.
5. Häll lite smör i en gjutjärnsgryta och bryn älgfärsen, men utan att smula den för mycket. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och timjan.
6. Häll svamp- och grönsaksblandningen i grytan med älgfärsen.
7. Rör samman matlagningsgrädde och dijonsenap och häll i grytan.
8. Smula ner buljongtärningen och späd grytan med lite mjölk. Rör om och låt grytan puttra under lock i ca 10 min.
9. Tillsätt lingonen strax innan servering.
10. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk.
11. Häll av vattnet från potatisen och pressa därefter potatisen med hjälp av en potatispress direkt på tallriken strax innan servering.

Servera älgfärsgrytan med med den pressade potatisen och dekorera med persilja.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar