0

Klassiskt dillkött

Klassisk och ljuvlig husmanskost.

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Dillkött:
1½ kg benfritt nötkött (t ex bog eller bringa av kalv, fungerar även med lamm)
3-4 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1 purjolök
8-10 vitpepparkorn
stjälkar från 1 knippe dill
vatten
salt

Dillsås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
5 dl silad buljong
1 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk ättikssprit (12%)
2 msk strösocker
repade dillkvistar från 1 knippe dill

Hemlagad ättiksgurka:
1 gurka
1 msk ättika (12%)
1 dl vatten
salt
nymalen vitpeppar

8-10 potatisar

....GÖR SÅ HÄR....

Hemlagad ättiksgurka
Gör så här:
1. Skiva gurkan tunt (t ex med en osthyvel) och lägg i en större skål.
2. Blanda ättika, socker och vatten i en skål. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
3. Häll ättikslagen över gurkskivorna och ställ svalt 1 timme innan servering.

Dillkött
Gör så här:
1. Dela köttet i grytbitar, ca 2-3 cm.
2. Skala morötterna och dela dem i bitar.
3. Skala och dela palsternackan i bitar.
4. Skala och skär löken i grova bitar.
5. Snitta, skölj och skär purjolöken i tjockare skivor.
6. Repa dillkvistarna från stjälkarna.
7. Lägg grytbitarna i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
8. Låt vattnet koka upp och låt köttet koka i 1 min.
9. Lyft ur köttet med en hålslev.
10. Häll av vattnet och gör rent kastrullen. Häll på nytt vatten i kastrullen, ca 2½ liter och tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Låt vattnet koka upp och lägg i grytbitar, morötter, palsternacka, lök, purjolök, dillstjälkar och vitpepparkorn och låt koka under lock på svag värme i 30 min.
11. Lyft ur palsternacks- och morotsbitar och lägg undan dem så länge. Låt köttet koka ytterligare 30 min tills det blivit mört. Provstick med en provsticka.
12. Häll av vattnet från köttet, men spar buljongen. Lägg köttet i en gryta, plocka bort dillstjälkarna och håll därefter köttet varmt under lock.

Dillsås
Gör så här:
1. Smält smör i en kastrull, vispa ner vetemjöl och späd med buljong och grädde. Smaksätt med buljongtärningen.
3. Smaksätt såsen med socker och ättikssprit tills den har en bra balans mellan sött och syrligt.
4. Finhacka dillkvistarna och vänd ner i såsen.
5. Lägg palsternacks- och morotsbitarna med köttet i grytan och slå över såsen. Vänd försiktigt runt så att allt blandas.

Servera dillköttet med kokt potatis och hemlagad ättiksgurka.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar