0

Mustig nötgryta med torkade aprikoser

Experimenterade med ett grytrecept som jag kommit över. La till kikärtor och lite kryddor, selleri och torkade aprikoser och plötsligt fick grytan en karaktär av köket i Mellanöstern. Blev fantastiskt bra! 

4 personer
ca 2 tim

Du behöver:
ca 700 gram grytbitar av nöt
1 gul lök
1 msk timjan
1 msk muscovadosocker
ca 1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
½ purjolök
3 morötter
1 palsternacka
3 stjälkar selleri
10 torkade aprikoser
2 lagerblad
1 msk soja
ca 1½ tsk malen spiskummin
ca 1½ tsk malen koriander
½ burk kikärtor (200 gram)
smör eller margarin till stekning

4 portioner bulgur

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skär grytbitarna i mindre bitar, ca 3x3 cm. 
2. Skala och hacka löken.
3. Smält smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet.
4. Häll i lök, timjan och muscovadosocker och bryn ytterligare någon minut. 
5. Lägg i buljongtärningarna och häll på vatten så att det täcker köttet helt. Låt koka under lock i ca 1 timme.
6. Snitta, skölj och skär purjolöken i strimlor och dela aprikoserna i mindre bitar.
7. Häll i purjolök, aprikoser, morötter, palsternacka, spiskummin och koriander i grytan och låt grytan puttra ytterligare 30 min. 
8. Smaka av med soja, salt och nymalen svartpeppar.

Servera grytan med bulgur och en grön sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar