0

Nasi Goreng (Malaysisk risrätt)

En riktigt god Malaysisk risrätt där orden Nasi betyder "ris" på indonesiska och Goreng betyder "stekt". Rätten kan även innehålla ayam som betyder "kyckling" och byter du ut riset mot nudlar får du Bami Goreng.

♨ 4-5 personer
⏰ ca 45 min

Du behöver:
ca 4 dl långkornigt ris
ca 600 gram fläskkött (fläskkarré, bog eller skinka)
1 stor gul lök
2 msk olja
ca 1½ tsk curry
ca 4 dl strimlad savoykål
ca 1 tsk salt
ca 1½ tsk paprikapulver
ca 2 tsk soja
1-2 pressade vitlöksklyftor
ca 200 gram räkor (med skal)
1 burk skivad ananas
ca 1 dl tinade gröna ärtor

Fransk omelett:
2 ägg
2 msk vatten
1 krm salt
ca 1 msk smör till stekning

....GÖR SÅ HÄR....

1. Gör en fransk omelett genom att vispa ihop ägg, vatten och salt.
2. Smält smöret i en stekpanna och häll i omelettsmeten. Lyft och stick i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten är färdig när den stadgat sig men fortfarande är lite krämig på ytan.
3. Låt omeletten svalna, rulla därefter ihop och strimla den. Lägg undan till senare.
4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
5. Skär köttet i mindre bitar.
6. Häll olja i en het wok eller gjutjärnsgryta, sänk till medelvärme och bryn köttbitarna tillsammans med curry. Efterstek under lock på svag värme i ca 10 min.
7. Finstrimla lök och savoykål och fräs tillsammans med köttet i grytan tills lök och kålen börjar mjukna, ca 10 min.
8. Smaksätt med salt, paprikapulver, soja och pressad vitlök och blanda ner det kokta, heta riset.
9. Skala räkorna och skär ananasskivorna i mindre bitar och vänd försiktigt ner dessa med ärtor och den strimlade omeletten i grytan.

Servera gärna med en sweet chili sås.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar