0

Stekt kycklingfilé med ugnsrostade rotfrukter och egengjord bearnaisesås

Det sägs att en riktig kock ska kunna slänga ihop en egen bearnaisesås, så jag blev ju tvungen att göra ett försök. Egentligen är det inte så knivigt när man väl fått kläm på hur man ska göra. Så ikväll blev det en klassisk kycklingrätt med rostade rotfrukter och den nygjorda bearnaisesåsen. Fortsatt trevlig söndag!

♨ 4 personer
⏰ ca 45 min

Du behöver:

Stekt kycklingfilé:
4 kycklingfiléer
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Ugnsrostade rotfrukter:
8-10 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
salt

Bearnaisesås:
3 finhackade schalottenlökar
4 msk äppelcidervinäger
3 tsk torkad dragon
ca 1/3 krm vitpeppar
ca 2-3 msk vatten 
4 äggulor
200 gram smör
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Ugnsrostade rotfrukter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och dela dem i bitar.
3. Skala morötterna och dela den i i bitar.
4. Skala palsternackan och dela den i bitar.
5. Smält smör i en stekpanna och fräs rotfrukterna tills de börjar få fin färg.
5. Stjälp över rotfrukterna i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i ca 25-30 min.
6. Salta strax innan servering.

Stekt kycklingfilé
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Stek kycklingfiléerna på båda sidorna tills de börjar få fin stekyta. Salta och peppra.
4. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 15-20 min.

Bearnaisesås
Gör så här:
1. Gör bearnaisesåsen strax innan den ska serveras.
2. Skala och hacka schalottenlökarna fint.
3. Häll vinäger, finhackad schalottenlök, vitpeppar och dragon i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp det återstår ca 1 msk vätska. Tillsätt vatten, rör om och ställ blandningen för att svalna.


Alternativ: I vanliga fall brukar man sila bearnaisesåsen, men finhackar man schalottenlöken så fint det går tycker jag inte det behövs.


4. Smält smöret i en kastrull. (För att inte bränna smöret så värm kastrullen tills ca 1/4 av smöret har smält, ta av kastrullen från värmen och ställ åt sidan tills resten av smöret har smält. Smöret får dock inte svalna.)
5. Koka upp vatten till ett vattenbad i en större kastrull.
6. Vispa ner äggulorna med lök- och dragonblandningen.
7. Ställ kastrullen med det varma vattnet till vattenbadet i diskhon och tillsätt kallt vatten tills vattenbadet har en temperatur på 60 grader.
8. Ställ ner kastrullen med lök, dragon och ägg i vattenbadet och vispa kraftigt, t ex med en elvisp i någon minut tills äggblandningen blivit fluffig.
9. Fortsätt med att tillsätta det varma smälta smöret (tag inte med bottensatsen) droppvis under kraftig vispning (använd gärna en elvisp). Fortsätt vispa och värm såsen i vattenbadet tills såsen fått en majonnäsliknande konsistens.
10. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt mer torkad dragon.


Tips!
Om bearnaisesåsen skulle "skära sig och spricka", vilket den gör om värmen blir för kraftig och äggen koagulerar, om smöret är för kallt eller om smöret tillsätts för snabbt. Såsen blir grynig och vattnig, men du kan eventuellt rädda såsen på följande sätt:
1. Koka upp lite grädde eller mjölk (några matskedar) i en kastrull.
2. Tillsätt försiktigt den "skurna" bearnaisesåsen lite i taget under vispning.


Servera den stekta kycklingfilén med de ugnsrostade rotfrukterna, bearnaisesåsen och en grön sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar