0

Biff à la Lindström

Här kommer min version av en klassisk svensk husmansrätt, en rätt som trots det svenskklingande namnet har sitt ursprung från Ryssland.

♨ 4 personer
⏰ ca 45 min

Du behöver:

Biff à la Lindström:
ca 600 gram blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
ca 1 dl hackade kokta rödbetor
ca 2 msk hackad ättiksgurka
1 msk kapris

Skysås:
ca ½ dl vatten
2 dl mjölk
1 tsk soja
½ köttbuljongtärning
salt
nymalen svartpeppar
(majzenamjöl)

Ugnsstekt potatis:
8-10 potatisar
smör till stekning
salt

Rödbetor med fetaost:
ca 300 gram kokta rödbetor
150 gram fetaost
olivolja

....GÖR SÅ HÄR....

Biff à la Lindström
Gör så här:
1. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i rödbetorna och koka dem tills de börjar bli mjuka, ca 10-15 min.
2. Häll av kokvattnet och fyll därefter på med kallt vatten i kastrullen. Gnid försiktigt av skalet på rödbetorna med fingrarna.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Lägg blandfärsen i en bunke.
5. Tillsätt ägg, salt och nymalen svartpeppar och blanda till en smidig smet, t ex med en elvisp (använd degkrokarna).
6. Dela 1-2 rödbetor (spara resten av rödbetorna till senare) i mindre bitar och blanda ner tillsammans med hackad ättiksgurka och kapris i köttfärsen. Blanda om och forma därefter köttfärsen till runda biffar.
7. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna tills de fått fin stekyta på båda sidorna.
8. Lägg biffarna i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 10-15 min.

Skysås
Gör så här:
1. Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt mjölk och buljongtärning och låt sjuda ett par minuter.
2. Smaka av med soja, salt och nymalen svartpeppar.
3. Red eventuellt skysåsen med lite majsenamjöl.

Ugnstekt potatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och dela potatisen i tärningar.
3. Smält smör i en stekpanna och fräs potatisen tills den börjar få fin färg.
4. Häll över potatisen i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 20-25 min.

Rödbetor med fetaost
Gör så här:
1. Dela resten av rödbetorna i grövre bitar och lägg dem i en skål.
2. Dela fetaosten i mindre bitar och fördela den över rödbetorna.
3. Ringla till sist över lite olivolja.

Servera biffarna nystekta med ugnstekt potatis, kokta rödbetor och fetaost, skysås och en grön sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar