0

Citronmarängpaj

En frisk citronmarängpaj med syrlig citronkräm och söt maräng.

♨ Blir ca 8 bitar
ca 2 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör
1 ägg

Citronkräm:
3 dl vatten
1½ dl strösocker
4 msk majsenamjöl
saft och skal från 1½-2 citroner
3 äggulor
2 msk smör

Maräng:
3 äggvitor
½ dl strösocker

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Blanda ihop smör, mjöl och ägg i en bunke till en smidig deg.
2. Tryck ut degen i en rund pajform med löstagbar kant. Låt pajdegen vila i kylskåpet i 15 min.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Ta ut pajdegen och nagga pajbotten med en gaffel.
4. Grädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 15 min.
5. Tag ut pajskalet och låt den svalna.

Citronkräm
Gör så här:
1. Blanda och koka upp vatten, socker, majsenamjöl utrört i lite vatten och pressad citronsaft under omrörning i en rostfri kastrull.
2. Tag av kastrullen från värmen.
3. Skilj äggulor från äggvita (spara äggvitorna) och rör ner gulorna i krämen.
4. Låt krämen sjuda under omrörning, men inte koka.
5. Rör ner rivet citronskal och smör och ställ krämen att svalna och häll därefter citronkrämen i pajskalet.

Maräng:
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med hjälp av en elvisp.
2. Tillsätt socker och vispa smeten till ett ganska styvt skum.
3. Bred ut alt. spritsa marängen över citronkrämen.
4. Grädda citronpajen i ugnen på 175 grader i ca 10 min, tills marängen fått lite färg.
5. Låt pajen svalna innan servering.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar