0

Grillad lammstek med ugnbakade sommarprimörer

Provgrillade en lammstek för ett tag sedan, med mycket gott resultat. Kommer med all säkerhet att göras fler gånger under grillsäsongen.

♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min + tid till marinering

Du behöver:
1½- 2kg lammstek

Marinad:
1 chilifrukt
1 citron
1 näve färska rosmarinblad
2 vitlöksklyftor
1 dl matolja

Ugnsbakade sommarprimörer:
3-4 morötter
ca 1 kg färskpotatis
olivolja
flingsalt

Feta- och honungssås:
3 dl turkisk yoghurt
150 gram fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk flytande honung
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Marinering
Gör så här:
1. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten.
2. Skala och finhacka vitlöken.
3.Rör ihop chili, vitlök och olja i en bunke.
4. Tillsätt hackad färsk rosmarin och rivet skal från citronen.
5. Lägg lammsteken i en plastpåse, häll på marinaden och massera påsen så att marinaden fördelas över lammsteken. Lägg i kylskåpet och vila i ett par timmar.

Feta- och honungssås
Gör så här:
1. Häll turkisk yoghurt i en bunke.
2. Smula ner fetaosten i yoghurten och tillsätt honung och pressad vitlöksklyfta. Rör om så att allt blandas.
3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Grillad lammstek
Gör så här:
1.Tänd grillen och vänta tills grillbriketterna slutat brinna och glöden fått en grå/vitaktig färg, tar ca 30 min. (För bästa resultat så använd en grill med lock.)
2. Tag ut lammsteken i rumstemperatur.
3. Stick en köttermometer i den tjockaste delen på lammsteken.
4. Lägg lammsteken på grillen och lägg på locket. Grilla på inte allt för hög värme tills innertemperaturen på lammsteken är 65 grader (tar ca 60 min), vänd steken var 10:e min så att den får fin grillyta runt om.
5. Låt den grillade lammsteken vila i 10 min innan den trancheras strax innan servering.

Ugnsbakade sommarprimörer
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tvätta och borsta av morötter och färskpotatis och dela dem i grövre bitar.
3. Lägg rotfrukterna i en ugnsform och häll över lite olivolja och flingsalt.
4. Ugnsstek rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 30 min.

Servera den grillade lammsteken med de ugnsbakade rotfrukterna och feta- och honungssåsen.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar