0

Toscakaka

Dagen bjöd på gråa moln och regn, så därför blev det bakdag i huset. Bland annat bakades denna lilla godbit, en klassisk kaka med mycket nostalgi.

ca 10-12 bitar
ca 1 tim

Du behöver:

Fin sockerkaka:
150 gram smör eller margarin
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ströbröd

Toscaglasyr:
ca 1 dl sötmandel
50 gram smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

....GÖR SÅ HÄR....

Fin sockerkaka
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda rumsvarmt smör och socker poröst med en elvisp.
3. Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
4. Smaksätt med vaniljsocker.
5. Häll i vattnet och rör om.
6. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret. 
7. Smörj och bröa en form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar botten och häll därefter smeten i formen.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 min. Gör under tiden toscaglasyren. 

Toscaglasyr
Gör så här:
1. Hacka mandeln.
2. Smält smör i en kastrull och tillsätt mandel, socker, mjöl och mjölk och blanda om.
3. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den börjar tjockna. Låt inte blandningen koka för mycket då den lätt sockrar sig.
4. Bred glasyren över kakan.
5. Sätt in kakan i mitten av ugnen och grädda tills glasyren fått färg, ca 15 min.
6. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Förvara kakan i plastpåse. Kakan går även att frysa. Hållbarhet i frys ca 2 månader.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar