0

Lefsor - norskt tunnbröd

Lefsor (på norska lefser) är ett klassiskt tunnbröd från Norge. Hittade ett recept som gav ett riktigt bra resultat.

Blir 14 st
ca 2 tim och 30 min

Du behöver:
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 tsk nystött eller malen anis
ca 1 tsk nystött eller malen fänkål
50 gram smör eller margarin
1 ägg
2½ dl filmjölk

....GÖR SÅ HÄR....

1. Blanda mjöl, salt, hjorthornssalt och kryddor i en bunke.
2. Tillsätt filmjölk och ägg och blanda snabbt ihop till en smidig deg.
3. Täck över bunken med en bakduk och låt vila i kylskåpet ett par timmar.
4. Dela degen i lika stora delar.
5. Hetta upp en stekpanna.
6. Kavla ut en bit till en rund, tunn kaka. Kavla med fördel ut degbiten på ett bakplåtspapper med en mjölad kavel. Använd först en vanlig kavel, därefter en kruskavel och nagga till sist brödkakan med en gaffel.
7. Lägg brödkakan i den heta stekpannan och grädda den på medelvärme i några minuter på varje sida. Knåda under tiden nästa kaka.
8. Låt brödkakorna kallna under bakduk på galler. Lägg dem gärna på varandra så håller de sig mjuka.

Lefsor bör ätas dagsfärska men går utmärkt att frysas. Goda med smör och ost.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar