0

Mustig korvgryta med majs och kidneybönor

En falukorv är alltid bra att ha hemma i frysen. Denna gång blev det en riktigt smakrik korvgryta. Kidneybönorna går givetvis och byta ut mot andra baljväxter som t ex kikärtor, borlottibönor, röda linser.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:
800 gram falukorv
1 msk smör eller margarin
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3 msk chilisås
2 morötter
1 burk majs (150 gram)
1 burk kidneybönor (450 gram)
2 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk worcestersås
ca 1 krm cayennepeppar
ca 1 krm paprikapulver
ca 2 msk persilja
1 dl vispgrädde
(1 dl vatten)
salt
nymalen svartpeppar

...GÖR SÅ HÄR....

1. Dra av skinnet från falukorven, skär korven i skivor och dela därefter skivorna i mindre bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Smält smör i en gjutjärnsgryta och häll i lök och vitlök.
4. Tillsätt korvbitarna och fräs under omrörning i ett par minuter tills löken börjar få fin färg.
5. Häll i de krossade tomaterna och chilisåsen.
6. Skala och skär morötterna i mindre tärningar och tillsätt dessa i grytan.
7. Häll av majs och bönor och häll i grytan tillsammans med äppelcidervinäger, worcestersås, cayennepeppar, paprikapulver, persilja. Slå på vispgrädden och eventuellt lite vatten. Rör om och låt allt puttra under lock i ca 20-30 min, tills morotsbitarna blivit mjuka.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera korvgrytan med ris eller pasta och en grön sallad.

Smaklig spis!
0

Kryddig Salsicciapaj med champinjoner och fetaost

En smakrik paj som får riktigt god smak från den kryddiga korven.

♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten

Pajfyllning:
250 gram kryddstark korv (salsiccia)
1 gul lök
8-10 champinjoner
1 vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar
150 gram fetaost
smör eller margarin till stekning
3 dl mjölk
3 ägg
salt
nymalen svartpeppar
ca 2 dl riven ost
1-2 tomater

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.

Pajfyllning
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Skär korvar och champinjoner i mindre bitar.
3. Smält smör i en stekpanna och fräs lök, vitlök, korv och champinjoner i ett par minuter, salta och peppra. Häll korv- och champinjonfräset i det förgräddade pajskalet och smula över fetaosten.
4. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och nymalen svartpeppar i en bunke och blanda ner den rivna osten. Slå ägg- och oststanningen över pajfyllningen och fördela ut osten över pajen.
5. Skiva tomaten i skivor och fördela över pajen.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 35-40 min, tills pajen fått fin färg.

Servera pajen med en god grönsallad.

Smaklig spis!
0

Kycklingpasta med paprika, chili och ingefära

En lättlagad pastarätt med härlig smak.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:
4 kycklingfiléer
1 msk smör eller margarin
½ rödlök
ca ½ purjolök
1 röd paprika
ca 2 cm riven ingefära
½ chilifrukt
1 vitlöksklyfta
ca 2½ dl matlagningsgrädde
ca 2 dl turkisk yoghurt
salt
nymalen svartpeppar

4 portioner valfri pasta (farfalle)

....GÖR SÅ HÄR....

1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar.
2. Smält smör i en djupare stekpanna och bryn kycklingbitarna.
3. Skala och hacka rödlöken och vitlök.
4, Snitta, skölj och skiva purjolöken i tunna skivor.
5. Häll i rödlök, vitlök, purjolök och fräs tillsammans med kycklingen ett par minuter.
6. Kärna ur paprikan, skär  den i strimlor och lägg i stekpannan.
7. Kärna ur och hacka chilifrukten och tillsätt tillsammans med riven ingefära.
8. Tillsätt turkisk yoghurt och matlagningsgrädde och låt kycklingsåsen få puttra i ca 15-20 min.
9. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
10. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

Servera kycklingsåsen med pastan och en grön sallad.

Smaklig spis!
2

Citronsaft

Frisk, god och törstsläckande.

Ger ca 1½ liter
ca 20 min + 1½ dygns vila

Du behöver:
2 citroner
1 liter strösocker
50 gram citronsyra
1 liter vatten

....GÖR SÅ HÄR....

1. Borsta citronerna noggrant i varmt vatten.
2. Skär citronerna i skivor och lägg dem i en bunke.
3. Häll i socker och citronsyra.
4. Koka upp vatten i en kastrull och häll det i bunken och rör om.
5. Låt stå övertäckt och svalt i 1 dygn, rör någon gång då och då. Sockret ska vara helt löst.
6. Sila saften genom en silduk.
7. Häll saften i frysbägare till 2 cm från kanten, förslut och frys in.

(Alternativt hälls saften i kalla, rena flaskor ända upp till kanten. Förslut och förvara flaskorna svalt.)

Servera citronsaften utspädd som förfriskning eller måltidsdryck.

Drick och njut!
0

Maggans sommarbullar

Dessa bullar är ett kärt barndomsminne för min fru. Ljuvliga vetebullar som passar perfekt i fikakorgen till badstranden. Tack för tipset Margareta.


Tips! Ta med frysta bullar till stranden. Lägg påsen i solen, så är bullarna nytinade tills det är dags för fika.


ca 35-40 stora bullar eller ca 80 mindre bullar
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Garnering:
vatten
pärlsocker

...GÖR SÅ HÄR....

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke (fördel om du använde en hushållsassistent)
3. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker och kardemumma.
4. Blanda i ägget och tillsätt vetemjöl tills degen är blank och smidig och släpper kanterna. Var sparsam med mjölet så blir bullarna luftigare.
5. Jäs degen under bakduk i 30 min.
6. Tag upp degen på en rymlig arbetsyta och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar.
7. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 30 x 45 cm.
8. Dela varje kaka i ca 20 bitar (alt. 40 bitar) med en vass kniv och låt bullarna jäsa under bakduk i 30 min.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Pensla bullarna med vatten och vänd ena sidan av varje bulle i pärlsocker.
11. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min tills de fått fin färg.
12. Stjälp av bullarna från plåten och låt dem svalna under bakduk.

Förvara bullarna i plastpåsar, alternativt frys in. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.

Smaklig spis!
0

Färsk grönsakssoppa

Den här soppan är en riktig sommarsoppa som gör sig bäst på färska grönsaker, gärna från den egna odlingen. Är en stående och lika välkommen rätt när vi är på besök hos svärmor. Tack för receptet Margareta!

4 personer
ca 30 min

Du behöver:
ca 4-5 större potatisar (gärna färskpotatis)
3 morötter
1 palsternacka
ca 500 gram haricots verts
1 blomkålshuvud
ca 1 dl gröna ärtor
2 dl mjölk
ca 2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
salt
nymalen vitpeppar
hackad persilja

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala alternativt borsta potatisen så att smuts och skal försvinner. Dela potatisen i mindre bitar (ca 2x2 cm.
2. Skala morötter och palsternacka och skär i ca 2 cm tjocka bitar.
3. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter.
4. Dela haricots vertsen på mitten om de är för långa.
5. Lägg potatis, morötter och palsternacka i en större kastrull och fyll på vatten så att det täcker.
6. Låt vattnet koka upp och koka rotfrukterna i ca 15 min.
7. Slå av lite vatten och tillsätt ca 1 dl av mjölken och några klickar smör.
8. Red av soppan med vetemjöl och resten av mjölken och låt soppan puttra i ca 4-5 min.
9. Smaka av med salt, nymalen vitpeppar och hackad persilja.

Servera soppan med något gott bröd.

Smaklig spis!