0

Köttfärspiroger

Piroger funkar till det mesta och går att variera efter tycke och smak. Utsökta både kalla och varma som munsbitar på buffébordet, men passar även perfekt att frysa in för att plocka fram inför utflykten eller som mellanmål. Här kommer en variant med kryddig köttfärsfyllning.

Blir 24 st normalstora piroger
(alt. 48 st buffépiroger)
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Pirogdeg:
50 gram jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Köttfärsfyllning:
650 gram blandfärs
1 gul lök
smör till stekning
1 röd paprika
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 tsk soja
1½ dl vatten
2 portioner kokt ris (basmati)
salt
nymalen svartpeppar

2 uppvispade ägg till pensling

....GÖR SÅ HÄR....

Pirogdeg
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke (använd med fördel en hushållsassistent).
2. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.
4. Tillsätt socker, salt och ca 12 dl av vetemjölet (spara ca ½-1 dl vetemjöl till utbakning). Arbeta ihop degen i ca 5 min tills den är smidig och släpper från kanterna.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min medan du gör köttfärsfyllningen.

Köttfärsfyllning
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken.
2. Smält smör i en stekpanna och bryn köttfärsen och löken.
3. Kärna ur och dela paprikan i mindre bitar och tillsätt i stekpannan.
4. Pressa ner vitlök och tillsätt spiskummin, chilipulver, paprikapulver, soja, tomatpuré och vatten och låt allt koka ihop under omrörning så den inte är rinnig. Smaka av köttfärsfyllningen med salt och nymalen svartpeppar och ställ undan för att svalna.
6. Koka ris enligt anvisningarna på paketet och blanda ner det kokta riset tillsammans med köttfärsfyllningen i stekpannan.

Piroger
Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela degen i 24 bitar (alt. 48 bitar).
3. Forma i tur och ordning varje degbit till en rund bulle och kavla ut till en rundel, ca 12 cm (alt. 6 cm) i diameter.
4. Lägg ca 2 msk (alt. ca 1 msk) köttfärs- och risfyllning i mitten av varje rundel och vik försiktigt ihop rundeln till en pirog och tryck ihop kanterna med en gaffel.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min tills pirogerna blivit gyllenbruna.

Servera pirogerna med en grönsallad och en klick turkisk yoghurt.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar