2

Pulled pork

Detta är en maträtt som jag så länge velat prova att tillaga, men som aldrig blivit av. Smakade pulled pork för första gången hos min gode vän Mattias och jag älskade verkligen den rökiga smaken. Bad självklart om receptet, men valde att personifiera det en aning med lite extra ingredienser. God mat ska ju avnjutas av många, så jag passade även på att bjuda in några goda vänner på premiärförsöket. Resultatet blev riktigt bra! Tack Susanne och Frederick för en trevlig kväll.

♨ 4 personer
ca 20 min + 12 tim marinering + ca 6-7 tim i ugn

Du behöver:
ca 1 kg fläskkarré i bit

Marinad:
1 dl tomatpuré
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk nymalen svartpeppar
½ msk färskriven ingefära
1 msk worchestersås
2 msk whisky
1 tsk cayennepeppar
½ tsk torkad rosmarin

BBQ-sås (sweet and smokey)

....GÖR SÅ HÄR....

Marinad
Gör så här:
1. Blanda ihop tomatpuré, tomatketchup och chilisås i en större skål.
2. Skala och finhacka löken och blanda i tomatröran tillsammans med pressad vitlök. 
3. Rör ner nymalen svartpeppar, färskriven ingefära, worchestersås, whisky och cayennepeppar.
4. Stöt rosmarinen i en mortel och blandar ner den i marinaden.
5. Lägg fläskkarrén i en skål. Stick några hål i köttet med en gaffel och häll på marinaden. Massera köttet så att marinaden fördelas över hela köttbiten.
6. Täck skålen med plastfolie och låt köttet marineras i kylskåp i 12 timmar.

Pulled pork
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 110-125 grader.
2. Lägg den marinerade fläskkarrén i en brasform klädd med bakplåtspapper och fördela marinaden över köttbiten. Sätt en köttermometer i tjockaste delen på köttbiten.
3. Ställ in köttet i mitten av ugnen och låt köttet stå i ca 6-7 timmar eller tills köttets innertemperatur ligger på 80-85 grader.
4. Tag ut köttet ur ugnen och skrapa bort överflödig marinad.
5. Dra isär och finfördela köttet med hjälp av två gafflar.
6. Blanda ner ca 3 msk BBQ-sås i det finfördelade köttet.

Servera pulled pork med bröd och olika goda tillbehör. Själv valde vi ugnsrostade rotfrukter, vitlöksstekta haricoverts med stora vita bönor, baguettbröd, grönsallad samt två olika BBQ-såser. 

Smaklig spis!

2 kommentarer :

  1. Tydligen hjälpte marinaden så att det inte blev torrt Måste pröva en gång till senare!

    Morsan

    SvaraRadera
  2. Köttet blev perfekt! Våra middagsgäster för kvällen var erfarna med att göra egen Pulled pork och meddelade att min variant var alldeles utomordentligt god. Roligt när man lyckas redan första gången. Det lär inte bli den sista i alla fall.

    SvaraRadera