0

Äppelmazariner

Hittade lite överbliven mandelmassan i kylen som behövdes användas upp. Så det fick bli mazariner kvällen till ära.

Blir ca 12-14 st
ca 45 min

Du behöver:

Deg:
125 gram smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
½ dl socker
½ tsk vaniljsocker
½ ägg

12-14 aluminiumformar

Fyllning:
100 gram mandelmassa
100 gram smör eller margarin
2½ ägg
1½ dl fast äppelmos
1 msk potatismjöl

Glasyr:
2½ dl florsocker
3-4 msk vatten
2 msk pressad limesaft

....GÖR SÅ HÄR....

Deg
Gör så här:
1. Blanda ihop rumsvarmt smör, vetemjöl, socker, vaniljsocker och ägg (spar resten av ägget till fyllningen) till en deg i en skål.
2. Dela degen i 12-14 bitar och tryck ut dem lagom tjockt i aluminiumformarna.

Fyllning
Gör så här:
1. Ställ fram ingredienserna en stund innan så att de hinner bli rumsvarma, annars finns risken att fyllningen skär sig.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Riv ner mandelmassan i en skål.
4. Tillsätt rumsvarmt smör, potatismjöl och äppelmos och äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. (Om fyllningen skulle skära sig, värm fyllningen hastigt i mikron och fortsätt därefter att röra).
5. Fyll formarna 3/4 och grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 min.
6. Tag ut kakorna och låt de svalna.

Glasyr
Gör så här:
1. Blanda florsocker, vatten och pressad limesaft i en skål.
2. Klicka ut glasyren (ca 1 tsk glasyr/kaka) på varje kaka och bred försiktigt ut glasyren med t ex en smörkniv.
3. Ställ äppelmazarinerna svalt tills glasyren har stelnat helt.


Tips! Mazarinerna förvaras bäst svalt, men går även utmärkt att frysa utan glasyr. Hållbarhet i frys ca 3 månader.


Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar