0

Ugnstekt laxfilé med krämig svamprisotto

Blev sugen på att göra en risotto till laxen som skulle bli torsdagens middag. Då vi hade slut på parmesanost provade jag att göra risotto på vanlig lagrad Prästost. Det blev ett förvånansvärt bra resultat och gav risotton en mild och krämig smak.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Ugnstekt lax:
4 laxfiléer
salt
nymalen svartpeppar

Svamprisotto:
1 gul lök (eller 2 schalottenlökar)
1 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
ca 200 gram svamp (trattkantareller)
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
ca 1 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
1½ dl riven mellanlagrad Prästost (31%)
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Ugnstekt laxfilé
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
3. Ringla över lite olivolja och salta och peppra.
4. Stek laxfiléerna i mitten av ugnen i ca 20-25 min.

Svamprisotto
Gör så här:
1. Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Fräs svampen i en het stekpanna.
4. Häll oljan i en het tjockbottnad kastrull och fräs löken, men utan att den tar färg.
5. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig med löken och känns torrt, tar ca 2-3 min. Rostningen gör så att riset lättare absorberar buljongen och smaker.
6. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
7. Tillsätt 1/3 av den varma buljongen, rör sakta tills riset absorberat all buljong och tillsätt därefter 2 dl buljong i taget.
8. Sänk värmen så att risotton kokar lugnt och regelbundet under omrörning. Fortsätt späda med buljong tills risotton är färdig, ca 17-20 min. Beräkna koktiden från det att du häller på buljongen.
9. Rör ut saffran i lite av buljongen och häll i risotton.
10. Dra bort risotton från värmen och blanda ner den rivna osten och den frästa svampen. Risotton ska vara lös innan osten hälls i, då osten gör risotton fastare. För att få ännu bättre krämighet kan man tillsätta några matskedar olivolja tillsammans med osten. När risotton är färdig är den krämig, en aning lös och har ett tydligt tuggmotstånd i riskornen, men lösheten är självklart en smaksak. Hela tillagningstiden tar ca 25-30 min.

Servera laxfiléerna med svamprisotton, en klick crème fraiche och en god grönsallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar