0

Grillad kycklingfilé med hemgjord potatissallad och chimichurri

Chimichurri är en kryddstark sås som brukar användas som marinad eller glaze till kött. Den gjorde sig även bra som smakhöjare till denna kycklingrätt. En riktig fullträff!

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim + minst 1 tim i marinad

Du behöver:

Grillad kycklingfilé:
4 kycklingfilé

Marinad:
ca 3 msk chilisås
½-1 dl rapsolja
2 tsk soja
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grillkrydda
1 krm nymalen svartpeppar

Hemgjord potatissallad:
ca 1 kg färskpotatis
½ purjolök
2 äpplen
ca 3 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
ca 1 tsk dijonsenap
salt
nymalen svartpeppar

Grillad zucchini:
1-2 zucchini

Marinad:
½ dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar

Chimichurri:
1-2 pressade vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
2 msk pressad citronsaft
½ finhackad chilifrukt
1-2 msk rödvinsvinäger
ca 30 gram fryst hackad persilja
2 msk hackad färsk oregano
½ tsk salt

....GÖR SÅ HÄR....

1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Lägg ner kycklingfiléerna i det kokande vattnet och låt koka i ca 5 min beroende på storlek.

Marinad
Gör så här:
1. Blanda ihop marinaden och häll i en plastpåse.
2. Lägg i de förkokta kycklingfiléerna i påsen, förslut påsen och massera så att marinaden fördelas över kycklingfiléerna.
3. Lägg därefter kycklingfiléerna att vila i ca 1 timme i kylskåpet. 

Hemgjord potatissallad
Gör så här:
1. Borsta färskpotatisen så att smuts och skal försvinner och dela dem beroende på storlek i mindre bitar.
2. Koka upp en större kastrull med saltat vatten.
3. Lägg i färskpotatisen när vattnet kokar och koka tills den blivit mjuk men ändå fast, ca 10min.
4. Häll av vattnet och häll över potatisbitarna på en större tallrik och låt potatisen svalna.
5. Skölj och finhacka purjolöken och dela äpplet i mindre bitar (behåll skalet på äpplet då det ger fin färg i salladen) och lägg allt i skålen.
6. Rör ihop turkisk yoghurt, majonnäs, dijonsenap och smaka av med nymalen svartpeppar.
7. Häll blandningen i skålen och blanda om.
8. Vänd försiktigt ner de svalnade potatisbitarna i skålen och låt potatissalladen stå kallt i minst 30 min innan servering.

Grillad zucchini
Gör så här:
1. Dela zucchinin på mitten och skiva därefter i skivor, ca ½ cm tjocka och lägg dem i en form.
2. Blanda ihop marinaden och häll över zucchiniskivorna. Vänd försiktigt runt så att marinaden fördelas.
3. Ställ undan att dra i ca 30 min.
4. Lägg zucchiniskivorna på grillgallret och grilla dem på inte allt för hög värme tills de börjat mjukna och fått fin färg på båda sidorna, ca 5-10 min.

Chimichurri
Gör så här:
1. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten.
2. Rör ihop rapsolja, pressad vitlök, pressad citronsaft, finhackad chilifrukt, hackad persilja och smaka av med salt och rödvinsvinäger.


Tips! Chimichurrin kan även smaksättas med koriander, spiskummin, finhackad lök eller paprika för att variera och anpassas till olika maträtten.


Servera den grillade kycklingfilén med den hemgjorda potatissalladen och en grön sallad. Ringla lite chimichurri över kycklingfilén innan servering.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar