1

Saffranslängd

Provade att baka ett nytt saffransbröd, ett bakverk som är perfekt att bjuda på som adventsfika eller till kvällens glögg.

Blir 3 st stora längder
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
1 pkt jäst (50 gram)
150 gram smör eller margarin
1½ dl strösocker
½ tsk salt
5 dl mjölk
3 pkt saffran (á 0,5 gram)
1 ägg
1 dl russin
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 200 gram mandelmassa
ca 2 msk vatten

uppvispat ägg
pärlsocker

....GÖR SÅ HÄR....

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke (fördel om du använder en hushållsassistent)
3. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker och saffran.
4. Blanda i ägget och tillsätt vetemjöl tills degen är blank och smidig och släpper kanterna.
5. Häll i russin och låt dem knådas in i degen.
6. Jäs degen under bakduk i 30 min.
7. Tag upp degen på en rymlig arbetsyta och knåda den smidig.
8. Dela degen i 3 delar.
9. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 30x40 cm.
10. Riv mandelmassa i en skål och gör den mjuk och smidig genom att blanda i lite vatten.
11. Bred ut en 1/3 av mandelmassan på varje kaka och rulla ihop kakan från långsidan.
12. Lägg rullarna på bakplåtspapper med skarven nedåt.
13. Använd en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med ca 1 cm mellanrum längs med hela rullen.
14. Vik sedan en flik i taget i ordningen framåt, höger, vänster, framåt, höger, vänster osv.
15. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
16. Sätt ugnen på 225 grader.
17. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
18. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
19. Stjälp av längderna från plåten och låt dem svalna under bakduk.

Förvara längderna i plastpåsar, alternativt frys in. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.

Smaklig spis! 

1 kommentar :

  1. Oj oj, gick visst lite fort med vad som skulle vara i saffranslängderna. Tack Maggie för din uppmärksamhet. :)

    SvaraRadera