0

Klassiska raggmunkar

En klassisk svensk maträtt och en av mina favoriter.

4 personer (blir ca åtta stora raggmunkar)
ca 45 min

Du behöver:
8-10 vinterpotatisar
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
smör eller margarin till stekning

....GÖR SÅ HÄR....

1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en klimpfri smet.
3. Vispa i resten av mjölken och ägg.
4. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn.
5. Blanda direkt ner den rivna potatisen i smeten, så att den inte mörknar.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Smält smör i en stekpanna.
8. Smält en liten klick smör (ca ½ tsk till varannan raggmunk) i stekpannan och häll i 1 dl smet. Sänk till medelvärme.
9. När ytan blivit matt är det dags att vända raggmunken och grädda på andra sidan. Använd en bra stekspade och lossa raggmunken runt om innan du försiktigt försöker vända den. Skaka försiktigt stekpannan för att se att raggmunken verkligen lossnat.
10. Grädda i ca ½-1 min och lägg upp raggmunkarna i en braspanna klädd med bakplåtspapper.
11. Efterstek i ugnen i ca 10 min.

Servera raggmunkarna med knaperstekt bacon, lingonsylt och rårivna morötter.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar